Banca Mondiala a virat Romaniei primul imprumut de 300 milioane euro
Data publicarii: 21-10-2009 | EconomieBanca Mondiala a virat, miercuri, primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP), iar pana la sfarsitul anului ar urma sa mai intre inca 360 milioane euro, au declarat reprezentanti ai ministerului.
"Restul banilor, pana la 1 miliard euro (diferenta de 340 milioane euro n.r.), ar urma sa fie virati in prima parte a lui 2010", au mai spus sursele citate.
In sedinta din 16 iulie 2009, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.
Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.
"Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar", preciza MFP.
Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare ar urma sa fie aprobat de comitetul directorilor pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.
Pe 19 octombrie, reprezentanti ai Bancii Mondiale anuntau amanarea vizitei in Romania, programata initial pentru saptamana aceasta, care trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a misiunii FMI, pana la formarea unui nou guvern.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat saptamana trecuta, in urma caderii guvernului Boc, ca o misiune care va incepe discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului de finantare externa va veni in Romania imediat ce noul cabinet va fi format.
Marti, Amelia Torres, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru afaceri economice si financiare, declara, pentru NewsIn, ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana (1 miliard de euro, dupa ce prima transa de 1,5 miliarde de euro a fost deja platita in luna iulie) ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009. "Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate conditiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala", a atras atentia oficialul Comisiei Europene.
Romania a incheiat cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale un acord stand-by pe doi ani pentru un pachet de finantare totala de aproape 20 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani