Numarul romanilor in imposibilitatea de a-si plati creditele este in crestere
Data publicarii: 21-10-2009 | Finante-BanciNumarul romanilor care intampina dificultati in achitarea la timp a ratelor la creditele accesate inainte de declansarea crizei va continua sa creasca, afirma analistii. Situatia s-a depreciat continuu in 2009, numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit crescand, in medie, cu 10% de la o luna la alta. Cei mai multi datornici raportati sunt pentru credite de consum, in timp ce pe locul doi se situeaza posesorii de carduri de credit. Banca Mondiala a atras atentia ieri ca, in prezent, creditele acordate populatiei reprezenta, in 2008, 20% din PIB.
Pericolul neacoperirii creditelor creste, avertizeaza analistii, aratand ca in ultimele luni numarul creditelor neperformante aproape s-a dublat. "In viitor ne putem astepta la tot mai multe credite neperformante, in conditiile cresterii somajului si deprecierii cursului de schimb. Daca in primul semestru al anului creditele neperformante reprezentau 12% din totalul creditelor, in prezent acestea insumeaza 20% din total. Exista anumite solutii pentru a trece peste aceasta perioada dificila, una dintre acestea fiind amanarea ratelor. Totusi aceasta este o solutie pe termen scurt pentru cei care sunt in situatii disperate si si-au pierdut locul de munca, pentru ca altfel se poate ajunge la situatia in care nu vor mai plati nici cei care pot plati.
Totodata bancile rescadenteaza, prelungesc liniile de creditare astfel incat sa nu le declare scadente, pentru ca daca le declara scadente nu mai pot recupera valoarea creditelor", ne-a spus Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu afirma ca desi trendul este de inrautatire a situatiei in perioada urmatoare, date relevante asupra fenomenului creditelor neperformante vom avea abia anul viitor.
"Oamenii sunt dati afara, castiga tot mai putin, motiv pentru care situatia va fi mai dificila decat in momentul de fata. Cred ca anul 2010 va fi un prag important, intrucat atunci vor expira foarte multe dintre creditele luate cu buletinul. Abia atunci vom avea o imagine relevanta asupra situatiei creditelor neperformante. Exista o diferenta imensa intre numarul de restantieri si valoarea restantelor, in sensul ca exista un numar mare de restantieri, care au de rambursat credite cu valoare mica", ne-a explicat analistul economic Ilie Serbanescu.
In opinia lui Ilie Serbanescu, solutiile adoptate de banci pentru depasirea perioadei dificile nu vor fi decat in defavoarea clientilor. "Bancile nu sunt interesate de faptul ca au 100.000 de restantieri, daca acestia reprezinta doar 2% din valoarea activelor. Bancile sunt interesate de creditele neperformante cu valoare mare, intrucat pentru acestea trebuie constituite provizioane, care reprezinta un fel de restrangere de activitate pentru banci", ne-a mai spus Serbanescu.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des