Investitorii straini sustin mentinerea TVA si a cotei unice de impozitare
Data publicarii: 18-10-2009 | AfaceriInvestitorii straini sustin mentinerea impozitelor la nivelul actual, inclusiv TVA si cota unica de impozitare, si spun ca majorarea veniturilor la buget este posibila prin masuri de negociere a impozitelor contribuabililor si o colectare eficienta a taxelor si impozitelor.
"In Romania, deja au crescut costurile cu 3-4% prin prima de risc asociata tarii. In aceste conditii, nu ne putem gandi si la majorarea taxelor. Exista, pe de alta parte, oportunitati ca atragerea fondurilor europene, precum si banii de Fondul Monetar International (FMI). Este nevoie, insa, de o coordonare mai mare", a spus Wilhelm Simons, membru in cadrul Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
El a adaugat ca un alt obiectiv al politicii fiscale ar trebui sa fie predictibilitatea si continuitatea.
"Si alte tari schimba guvernele, insa cele noi respecta ceea ce a realizat guvernul anterior", a mai spus Simons.
In opinia membrilor FIC, alternativele pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat sunt largirea bazei de impozitare, prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor si cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala pe care trebuie sa il aiba autoritatile, care ar defini o politica fiscala de termen mediu si lung.
"Introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita de exemplu contribuabililor sa isi declare voluntar obligatiile fiscale reale, precum si posibilitatea acestora de a-si negocia direct impozitele cu autoritatile fiscale, sunt doua elemente esentiale de incurajare si sustinere a contribuabililor si de asigurare a cresterii veniturilor la buget", a spus Serban Toader, membru in Consiliul Director al FIC.
De asemenea, adoptarea in timp util a actelor normative pentru aplicarea dispozitiilor legale aprobate prin legi sau ordonante sau urmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale sunt solutii pentru imbunatatirea veniturilor la buget, sustin reprezentantii FIC.
"Masurile pe termen scurt adoptate fara cuantificarea efectelor lor pe termen mediu si lung sunt ca un medicament luat pentru raceala din care in doua-trei zile te-ai imbolnavit de inima", a spus Toader.
Membrii FIC solicita, totodata, o transparenta mai mare intre autoritati si contribuabili prin aplicarea "intr-o masura mai mare" a legii privind transparenta decizionala si consultari permanente cu mediul de afaceri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani