Bancile reduc dobanzile, dar cresc comisioanele
Data publicarii: 16-10-2009 | Finante-BanciReducerea costului imprumuturilor este temperata de majorari ale diverselor taxe. Bancile dau cu o mana si iau cu cealalta. Reducerea de dobanda operata la credite a fost compensata de cresterea unora dintre comisioane.
Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala este o veste buna pentru romanii cu imprumuturi in lei. De la inceputul anului, dobanda-cheie a scazut cu 2,25 puncte procentuale si, odata cu ea, nivelul ROBOR la trei luni, indicator luat in calcul dobanzii variabile la credite. Astfel, bancile au fost nevoite sa scada, conform formulei de calcul, nivelul dobanzilor.
Cu toate acestea, majoritatea institutiilor bancare au decis sa majoreze comisioanele. Aceasta reducere nu se regaseste in totalitate in costul finantarilor, intrucat dobanda anuala efectiva (DAE, alcatuita din dobanda si comisioane) a inregistrat o scadere mai usoara decat dobanda standard. Mai exact, bancile au ieftinit pe de-o parte, dar au scumpit pe cealalta. Adica au redus dobanda, dar au crescut nivelul comisioanelor.
De exemplu, in cazul creditelor imobiliare, dobanzile au scazut, in ultimele sase luni, in medie, cu 3,7 puncte procentuale, pana la 14,6% pe an. In acelasi interval, costul total al acestor imprumuturi s-a redus cu doar 1,8%, la 16,4%, potrivit portalului de consultanta financiara Conso.ro. Rezulta astfel o crestere cu aproape doua puncte procentuale a comisioanelor. Situatia este similara si in cazul finantarilor de nevoi personale. Astfel, reducerea cu 9,4 puncte procentuale a dobanzii a fost compensata de o majorare de peste un procent a celorlalte taxe.
La creditele imobiliare in euro, dobanda variabila s-a redus cu 2,2 puncte procentuale, de la 10% in luna aprilie la 8,6% pe an in septembrie. In acelasi interval, DAE a scazut cu 1,4%. Diferenta este determinata de cresterea comisioanelor cu aproape un punct. In cazul creditelor de nevoi personale in euro, comisioanele au fost crescute, in medie, cu 0,3 puncte procentuale.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des