Bancile vor 6 luni ca sa ne explice comisioanele
Data publicarii: 16-10-2009 | Finante-BanciBancile cer prelungirea la sase luni a termenului pentru implementarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) privind serviciile de plata, intrucat perioada impusa, de 45 zile, este insuficienta pentru operarea modificarilor, a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea (foto). OUG 113/2009, publicata in Monitorul Oficial la 12 octombrie, transpune prevederile directivei europene privind serviciile de plata (Payment Services Directive - n.r.), care a devenit obligatorie si pentru Romania.
Ordonanta va intra in vigoare la 1 noiembrie, iar bancile au un termen de 45 zile, respectiv pana la 15 decembrie, sa actualizeze contractele incheiate cu clientii privind serviciile de plati. Astfel, clientii trebuie sa fie instiintati de catre banca in privinta comisioanelor care se percep pentru platile efectuate atat intern, cat si transfrontalier.
"Omul, cand vine la banca si vrea sa faca o plata, trebuie sa stie cat il costa. (...) Sistemul bancar dispune, potrivit Ordonantei de Urgenta, practic de 45 de zile de la data intrarii in vigoare pentru a implementa modificarile. Comunitatea bancara nu a fost de acord cu acest termen atat de scurt, intrucat avem nevoie de minimum sase luni ca sa punem in aplicare o asemenea ordonanta. Este vorba de modificari care trebuie operate in contractele pe care clientii le au cu bancile, unde sunt prevazute tot felul de lucuri care nu mai sunt in spiritul si litera acestei ordonante", a afirmat Ghetea, care este si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al TransFonD, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca ANPC a fortat acest termen de 45 de zile, dar considera ca va trebui sa il revizuiasca.
"Nu cred ca foloseste nimanui sa constate ca o banca, care are sa zicem 6 milioane de clienti si cateva milioane de carduri, nu a reusit in 45 de zile sa modifice toate aceste contracte si sa rafineze in totalitate sistemul informatic pentru a corespunde directivei europene. Vom milita foarte puternic pentru extinderea acestui termen si poate cu ocazia adoptarii ordonantei de catre Parlament vom reusi sa-l prelungim", a explicat Ghetea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani