Orientarea economica a premierului desemnat: adept al majorarii taxelor

Data publicarii: 16-10-2009 | Politica

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, prin declaratiile publice pe care le-a facut de-a lungul timpului, poate fi caracterizat ca un fan al FMI, dar si ca un adept al reducerii "semnificative" a deficitului bugetar. In decembrie anul trecut, intrebat de The Money Channel ce masuri ar lua daca ar fi ministru de Finante, acesta a raspuns ca "optim ar fi sa se majoreze si taxarea directa, si taxarea indirecta". De altfel, pentru diminuarea deficitului bugetar, Croitoru sugera la acea vreme ca aceasta ar trebui facuta printr-o combinatie de revizuire a cheltuielilor publice, o majorare a cheltuielilor de capital pentru crearea de locuri de munca, urmata de analizarea cresterii de taxe.

Precaut: o crestere a TVA poate produce inflatie

La acest capitol, Croitoru mentiona ca o majorare a impozitului pe venit ar duce la diminuarea puterii de cumparare, adaugand ca o crestere a TVA poate produce inflatie. In schimb, presedintele Traian Basescu a admis recent, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca prefera majorarea TVA majorarii cotei unice de impozitare, declaratia sa bulversand mediul de afaceri. In ce priveste acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), premierul desemnat declara, la finele lunii martie, ca acordul a adus o stabilitate a cursului de schimb, dar aceasta este temporara, sustenabilitatea depinzand de "mentinerea coerentei politicilor si de respectarea acordului pana la capat".

In plus, in urma cu circa patru luni, Lucian Croitoru spunea ca necesarul de finantare al Romaniei reprezinta un element de vulnerabilitate si va ramane la un nivel ridicat ani la rand pentru ca acordul cu Fondul Monetar International creeaza noi nevoi de imprumut.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: