BCE este ingrijorata de efectele inselatoare ale primelor de casare
Data publicarii: 15-10-2009 | ActualitateBanca Centrala Europeana (BCE) s-a aratat ingrijorata de efectele inselatoare ale primelor de casare acordate de mai multe guverne din zona euro pentru sustinerea pietelor auto si a economiilor, relateaza AFP.
Masurile, implementate sub o forma sau alta in 11 dintre tarile din zona euro, "par sa fi oferit un sprijin semnificativ productiei de autoturisme in primul semestru din 2009 si ar trebui sa sustina in continuare industria in a doua jumatate a anului", a recunoscut institutia monetara.
Vanzarile de autoturisme noi din Europa au crescut cu peste 6% in septembrie fata de aceeasi perioada din 2008, ajutate in principal de primele de casare, a anuntat joi Asociatia Constructorilor Auto din Europa (ACEA).
BCE a emis, insa, avertizari legate de efectele secundare. "Impactul pozitiv (al acestor masuri) asupra activitatii in ansamblul zonei euro va fi probabil limitat la 2009 si va deveni negativ in 2010", subliniaza institutia.
Valul de cumparari din sectorul auto a afectat alte sectoare, precum cel producator de mobilier, subliniaza BCE. De asemenea, a determinat cetatenii sa reduca nivelul cheltuielilor, pentru a-si finanta achizitia, ceea ce risca sa afecteze consumul privat in lunile urmatoare, in special in Germania, cea mai mare economie din zona euro, unde primele de casare au inregistrat un mare succes.
In plus, BCE se teme de efectele dezechilibrelor din piata. "Masurile trebuie aplicate cu precautie, pentru ca pot sta in calea unei bune functionari a economiei de piata si pot intarzia schimbarile structurale necesare, ceea ce afecteaza veniturile globale si perspectivele pietei muncii pe termen lung", se mai arata in comunicat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani