De ce tine Banca Nationala dobanda sus
Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-BanciBanca Nationala este pusa de criza politica intr-o situatie dificila. Nu poate reduce in continuare dobanda de politica monetara pentru a incuraja creditarea, masura necesara redresarii economiei, deoarece trebuie sa mentina leul protejat de scandalurile clasei politice.
Caderea Guvernului si scandalurile politice limiteaza marja de lucru a BNR cu dobanda de politica monetara, importanta pentru redresarea economiei, afirma "Wall Street Journal" intr-un articol aparut ieri. Leul nu a avut de suferit prea mult in aceste zile fiind sustinut de catre BNR. Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost miercuri de 4,2940 lei pentru un euro, in crestere doar cu 0,10% comparativ cu marti. Cursul se mentine pentru ca BNR intervine in piata, cumparand masiv lei, si pentru ca dobanda de politica monetara din tara noastra, situata la nivelul de 8%, este una dintre cele mai ridicate din Europa.
Implicatiile acestui nivel al dobanzilor sunt ca cele utilizate de banci sunt si ele ridicate, iar costurile creditarii mari.
Un leu stabil este benefic pentru cei care au credite in euro sau platesc chiriile si alte servicii in moneda europeana. Insa credite scumpe inseamna ca accesul la finantare este dificil, iar consumul, unul dintre motoarele economiei, nu creste. Iar Romania a suferit una dintre cele mai mari caderi economice din Europa. Mai mult, firmele nu se pot imprumuta si, implicit, neavand bani, nu pot angaja oameni. Ba mai mult, unele fac in continuare concedieri pentru a reduce costurile. Analistul Ilie Serbanescu spune ca BNR nu prea mai poate ajuta la crearea de locuri de munca in Romania. "Marile banci din Romania sunt straine si nu au nici un interes sa ieftineasca creditele chiar daca BNR reduce dobanda de politica monetara", ne-a declarat el. "Iar bancile iau in calcul dobanda de politica monetara atunci cand se imprumuta la BNR. Deocamdata au insa bani si nu fac asta", a continuat el.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani