Marile oportunitati ale momentului nu sunt in zona imobiliara
Data publicarii: 14-10-2009 | AfaceriPresedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, Paul Butnariu: Perioada de recesiune s-ar putea incheia anul viitor, odata cu momentul revenirii pe plus a marilor economii ale lumii. Presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, Paul Butnariu, spune ca Romania este interconectata la economia globala si ca isi va reveni odata cu recastigarea pietelor externe. Cei care au avut lichiditati inainte de declansarea crizei au cele mai mari oportunitati, care insa nu se manifesta in cumpararea de case. Bursa pare sa fie prima care a inceput sa ruleze bani, fiind pe un trend pozitiv.
"Financiarul": In toamna aceasta implinim un an de la declansarea crizei. Care au fost motivele pentru care Romania a inregistrat una dintre cele mai puternice contractii ale economiei?
Paul Butnariu: In Romania, efectele crizei au inceput sa se resimta spre sfarsitul anului, la noi criza a venit un pic mai tarziu. Din pacate, implinirea unui an de criza este aniversat prin adancirea crizei. Daca in alte zone ale economeiei mondiale, in tari precum Franta, Japonia, SUA, China, au reusit sa depaseasca cel putin statistic recesiunea, cu cresteri de maximum unu la suta in ultimele luni, la noi lucrurile stau altfel. Asa cum spun si specialistii, revenirea marilor economii va aduce si iesirea Romaniei din criza. Nu suntem o insula izolata, nu suntem separati de restul lumii. Economia noastra s-a bazat pe trei piloni importanti. Importul mare de produse pentru consum, a se vedea dezvoltarile mari in zona de retail in Romania, cifrele de afaceri care i-au speriat si pe ei, i-au bulversat, i-au facut sa investeasca si mai mult in tara noastra, crezand ca acest lucru va dura mai multi ani.
Cealalta componenta a dezvoltarii economiei romanesti a fost exportul, care in ultimii doi-trei ani a constituit o sursa puternica de dezvoltare.
Al treilea suport al economiei au fost investitiile straine, aici intrand si banii trimisi de romani din strainatate. Acestia erau cei trei piloni ai economiei romanesti, care au fost toti afectati puternic si asta se vede in viata noastra de zi cu zi.
Criza aduce falimente, somaj, inflatie, dar creeaza si oportunitati. Care credeti ca sunt cele mai importante oportunitati de care se poate profita in aceasta perioada?
Sunt oportunitati pentru cei care au avut sansa sa intre in aceasta perioada de criza cu un volum de lichiditati. Nu sunt multi, dar exista oameni in Romania care au lichiditati. Acestia se vor orienta spre cateva domenii si nu cred ca printre acestea este si zona imobiliara.
Prea putini sunt cei care cumpara case ieftine, ca sa astepte cresterea preturilor si sa castige din diferenta. Se vede insa trendul pe bursa. In timp ce economia scade, trendul este usor crescator, la fel ca restul burselor din lume. Este clar ca acolo se ruleaza niste bani.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii