Schreiner, Volksbank: Cererea de credite ipotecare a picat cu 95%
Data publicarii: 13-10-2009 | Finante-BanciCererea pentru creditele ipotecare a scazut cu 95% comparativ cu anul 2008, iar relansarea acestui segment se va produce probabil in urmatorii doi sau trei ani, spune presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.
"Problema nu este daca bancile vor sa dea credite. Cred ca oamenii sunt destul de reticenti in contractarea unui imprumut, pentru ca inca nu stiu daca isi vor pierde slujba in urmatoarele luni si nu stiu cat va mai dura criza. Odata ce aceste probleme vor fi rezolvate, cererea pentru credite va reintra pe crestere", estimeaza Schreiner. Seful Volksbank considera ca bancile din Romania sufera, de obicei, din cauza nivelului ridicat de provizionare, dar nu au probleme legate de nivelul lichiditatilor. Conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), banca austriaca va inregistra pierderi la sfarsitul primelor trei trimestre din 2009, dar Schreiner se asteapta ca la finele anului sa marcheze un profit brut de 46-48 milioane de euro, potrivit standardelor internationale de contabilitate (IFRS).
Presedintele Volksbank spune ca cererea de credite pentru achizitionarea de garsoniere si de apartamente cu doua camere este foarte redusa, iar pentru locuintele cu o suprafata mai mare, solicitarile de imprumuturi sunt aproape inexistente.
"Aproximativ 90% dintre clientii nostri au cumparat apartamente de dimensiuni mici si medii, deci vorbim despre oameni care efectiv au vrut sa cumpere o locuinta. Cand vorbim despre intrarea in incapacitate de plata, rate mai mari sunt inregistrate in randul speculatorilor", subliniaza Schreiner.
Acesta considera ca preturile de pe piata imobiliara au inceput sa se stabilizeze, dupa avansul puternic inregistrat in anii anteriori.
"Un studiu recent arata ca in Bucuresti este nevoie de 300.000 de apartamente noi. Intre timp, lucrurile nu s-au schimbat. In schimb persista incertitudinile privind contractarea unui credit. Oamenii se intreaba: imi voi pierde slujba?, cat va dura criza? cum vor evolua preturile pe piata? Cred ca romanii trebuie sa isi recapete increderea, pentru a reincepe sa se imprumute", spune Schreiner.
Potrivit acestuia, banca a primit, de la inceputul anului, 750 de dosare pentru restructurarea de credite, dintre care aproape jumatate au fost rezolvate. Cele mai multe probleme la plata creditelor le inregistreaza clientii care au contractat mai multe imprumuturi, pentru a realiza speculatii pe piata imobiliara. Dosarele de restructurare a creditelor sunt analizate extrem de atent, iar ceea ce conteaza foarte mult este nivelul lichiditatilor solicitantului pe termen scurt, spune seful Volksbank.
Schreiner considera ca produsele financiare oferite de banci nu s-au modificat foarte mult comparativ cu anul trecut, dar au aparut schimbari in comportamentul consumatorilor, care sunt mai reticenti in a contracta credite. Seful Volksbank spune ca tari precum Romania, Bulgaria sau Republica Moldova vor oferi sanse de crestere pentru jucatorii din sistemul bancar.
"Romania va oferi si posibilitati de dezvoltare pentru produsele mai sofisticate de investitii. Acum suntem abia la inceput, avand in vedere ca fondurile de investitii administreaza sume mici. Deocamdata, in cazul bancilor vorbim doar despre profit din dobanzi, insa in tari precum Austria, raportul este de 50%-50% intre castigul din dobanzi si cel din investitii", a explicat Schreiner.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice