Rupert Murdoch vrea ca si motoarele de cautare sa plateasca pentru continut
Data publicarii: 13-10-2009 | MediaMagnatul de presa Rupert Murdoch si directorul executiv al agentiei Associated Press, Tom Curley, militeaza pentru introducerea sistemului de plata pentru continutul folosit de motoarele de cautare, care in prezent folosesc materiale jurnalistice fara a plati, potrivit The Guardian.
In deschiderea World Media Summit din Beijing, Murdoch si Curley au tinut discursuri in cadrul carora militau pentru introducerea sistemului de plata, avertizand ca anumite companii, precum Google, vor fi obligate sa plateasca pentru continutul editorial.
"Agregatorii si plagiatorii vor trebui sa plateasca in curand pentru folosirea continutului nostru. Dar daca nu profitam de miscarea spre continut platit, creatorii de continut vor fi cei care vor plati pretul decisiv, iar cleptomanii vor triumfa", a spus Murdoch, care a acuzat motoarele de cautare de furt.
Nici directorul AP nu a fost mai putin dur, amintind ca creatorii de continut au reactionat mai greu la exploatarea gratuita a stirilor. "Servicii web precum Wikipedia, YouTube sau Facebook au devenit destinatii preferate ale clientilor pentru stiri de ultima ora, inlocuind site-urile de stiri traditionale. Noi, creatorii de continut, trebuie sa actionam rapid si decisiv pentru a relua controlul asupra continutului nostru", spune Curley. Acesta a adaugat ca agregatori de continur precum motoarele de cautare si bloggerii "directioneaza" audienta si venituri de la creatorii de continut.
In urma cu cateva zile, Tom Curley anunta ca intentioneaza sa includa noi produse premium, care vor putea fi rezervate si date in exclusivitate, pentru cateva zeci de minute, unui anumit client.
Problemele ridicate de cei doi vin in contextul in care grupurile de presa din SUA si Marea Britanie au initiat o dezbatere ampla despre limita pana la care poate fi facut compromisul intre audienta pe scara larga si continut jurnalistic de calitate. Peste 500 de publicatii si-au anuntat intentia de a introduce un sistem de plata pentru editiile online, pe un portal unic initiat de grupul Journalism Online, care va fi lansat pentru a face fata concurentei neloiale din partea site-urile gratuite de stiri.
Informatiile facute publice de Journalism Online vin la putina vreme dupa ce magnatul australian Rupert Murdoch, detinatorul NewsCorp, a readus in actualitate problema platii pentru continutul de presa online. "Revolutia digitala a deschis canale noi si ieftine, dar nu a facut continutul gratuit", a fost premisa pe care a inaintat-o Murdoch, anuntand ca, din 2010, editiile online ale The Sun, The Times sau New York Post vor putea fi accesate doar in schimbul unei taxe.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii