Fortune: China cumpara lumea
Data publicarii: 13-10-2009 | InternationalGratie marfurilor ieftine, exportate masiv deopotriva in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, China a ajuns sa aiba o rezerva valutara externa de 2.000 miliarde dolari, aproximativ echivalenta cu deficitul raportat de Statele Unite ale Americii in ultima perioada.
Pentru a-si rebalansa economia si intretine cresterea exploziva, guvernul chinez a realizat sau urmeaza sa realizeze o serie de investitii in care sumele tranzactionate sunt de ordinul miliardelor de dolari. Revista Fortune enumera cateva din cele mai mari proiecte comerciale aflate pe lista Chinei.
In 2004, Lenovo, cel mai mare producator de calculatoare din China, achizitiona divizia de PC-uri a IBM, devenind in acest fel al treilea mare jucator mondial pe piata computerelor personale.
Pentru a tine in priza o economie atat de puternica, China are nevoie de cantitati uriase de resurse naturale. In consecinta, China's National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a investit masiv in Nigeria, tara cunoscuta pentru rezervele importante de hidrocarburi. Autoritatile chineze vor sa incheie o intelegere cu Nigeria prin care sa-si asigure accesul la 6 miliarde de barili de petrol. Suma vehiculata este de 30 miliarde dolari.
Tot accesul la resurse este vizat si prin intelegerea cu gigantul petrolier brazilian Petrobras. Compania a primit din partea China Development Bank un imprumut de 10 miliarde dolari pentru dezvoltarea unei proiect petrolier pe coasta braziliana.
Pe lista energetica a Chinei se afla si Iranul. In iunie, China National Petroleum a directionat 5 miliarde dolari spre un zacamant de gaz de pe teritoriul iranian.
Firmele de constructii chineze s-au raspandit peste tot in lume. Ultimul mare proiect castigat este constructia de cai ferate, sosele si stadioane in Angola, tara care va gazdui Cupa Natiunilor Africane.
Chiar daca valoarea afacerii nu este spectaculoasa, achizitia marcii Hummer are o valoare mai mult simbolica, acest brand fiind un simbol al automobilelor puternice americane. Tranzactia s-a incheiat in urma cu cateva zile, suma incasata de GM fiind de 150 milioane dolari.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii