Bancile centrale incep sa-si diversifice rezervele valutare, mentinand presiunea pe dolar
Data publicarii: 12-10-2009 | InternationalBancile centrale de la nivel mondial incep sa renunte la rezervele in dolari in favoarea celor in euro sau yeni, exercitand presiuni si mai mari asupra monedei americane, ce s-a depreciat puternic in ultimele sase luni, relateaza Bloomberg.
Bancherii centrali au majorat rezervele valutare cu 413 miliarde dolari in trimestrul anterior, cea mai mare crestere din 2003, la 7.300 miliarde dolari.
Tarile ce au inregistrat o prabusire a monedelor au convertit 63% din noile fonduri in euro si yeni in aprilie, mai si iunie, arata ultimele date ale Barclays Capital. Acesta este cel mai mare procent inregistrat in vreun trimestru, cu o crestere de peste 80 miliarde dolari.
Liderii din intreaga lume ameninta sa renunte la rezervele in dolari, in contextul in care administratia Obama se arata dispusa sa tolereze deprecierea monedei, in incercarea de a sustine exporturile si economia, atat timp cat situatia nu indeparteaza creditorii tarii.
Diversificarea sugereaza ca dolarul nu va reveni prea curand, dupa ce a pierdut 10,3% din valoare in ultimele sase luni, cea mai mare scadere din 1991.
"Bancile centrale din intreaga lume iau din ce in ce mai in serios diversificarea, in contextul in care in trecut se rezumau la a discuta despre acest subiect. Se pare ca se indeparteaza cu adevarat de dolar", a declarat Steven Englander, fost cercerator Federal Reserve, in prezent strateg la Barclays.
Cota detinuta de dolar in noile rezerve constituite a scazut la doar 37%, de la nivelul mediu de 63% inregistrat incepand cu 1999. Englander a concluzionat intr-un raport ca tendinta s-a intensificat in al treilea trimestru. El a declarat, intr-un interviu, ca "in urmatoarele luni, mecanismele sunt inca pe pozitii" pentru continuarea diversificarii.
Indicele dolarului - ce ii monitorizeaza evolutia in raport cu cea inregistrata de euro, yen, lira sterlina, dolarul canadian, francul elvetian si coroana suedeza - a scazut saptamana trecuta la 75,77 puncte, cel mai mic nivel din august 2008 si in scadere de la nivelul maxim al acestui an, de 89,624 puncte, atins in 4 martie.
Companiile si oficialii din exteriorul Statelor Unite incep sa spuna ca economiile sunt afectate de slabiciunea dolarului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii