Inghesuiala mare in casele romanilor
Data publicarii: 12-10-2009 | ImobiliareMajoritatea caselor din Bucuresti sunt aproape de varsta casarii, iar 35% din proiectele anuntate nu vor fi finalizate anul acesta. Chiar daca la prima vedere in piata imobiliara se fac foarte putine tranzactii, specialistii spun ca necesarul de locuinte ramane in continuare foarte mare.
Conform Institutului National de Statistica (INS), in decembrie 2008, numarul total de locuinte existente in Bucuresti si in zonele periurbane era de 908.372. Daca raportam numarul total de camere existente in acest moment (2.326.581) si daca presupunem ca acestea ar fi locuibile si locuite, ar rezulta ca 1,1 locuitori ai Bucurestiului folosesc aceeasi camera.
Prea putine santiere
In conditiile in care o mare parte dintre proiectele anuntate cu surle si trambite de constructori au fost inghetate, cererea de locuinte va continua sa fie in urmatorii ani mai mare decat oferta.
"In acest moment, avem aproximativ 150 de proiecte anuntate in Bucuresti, dintre care 65% au mari sanse de finalizare. Asta inseamna ca, in 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinte noi in Bucuresti. Raportat la numarul de locuitori din Bucuresti si zonele periurbane (2.550.000), putem vorbi de un disponibil de o locuinta la 318 oameni", explica Vlad Vlasceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Targului Imobiliar National (tIMOn).
Aceste date duc la concluzia ca, pana in 2010, vor fi construite 0,88% locuinte noi, raportat la aceasta cifra. "Durata medie a unei locuinte autohtone este de 50 de ani, iar 60% din locuintele din patrimoniul imobiliar al tarii au fost construite dupa 1977. Apartamentele ar trebui evaluate de fapt si in functie de cat de batrane sunt, iar ciclul lor ar trebui innoit", detaliaza Dan Ioan Popp.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani