Bancile mari isi inrobesc clientii
Data publicarii: 12-10-2009 | Finante-BanciBRD, BCR si Raiffeisen, trei din cele mai mari banci din Romania, au si cele mai mari comisioane de rambursare anticipata a unui credit de nevoi personale sau ipotecar. Refinantarea creditului la o alta banca devine inutila, noteaza Cotidianul.
Cel mai mare comision de rambursare anticipata a unui credit de consum sau ipotecar, perceput de bancile din top 10 de pe piata locala, este de 5% din valoarea imprumutului, iar cel mai redus - 0%. Din mai anul viitor, bancile nu vor mai putea percepe un comision de rambursare anticipata mai mare de 1% pentru creditele cu dobanda variabila, potrivit unei directive a Uniunii Europene. Pe de alta parte, in Romania, Consiliul Concurentei doreste eliminarea totala a acestuia in cazul creditelor cu dobanda variabila. "In conditiile in care dobanda este variabila, deci banca o poate majora in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu isi are justificare.
In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
In cazul unui credit ipotecar de 50.000 de euro se poate ajunge la un comision de rambursare anticipata de 2.500 de euro (5% din valoare), care poate fi recuperat de catre clientul ce isi refinanteaza creditul la o alta banca, a carui dobanda este mai mica cu 1%, in cel putin 5 ani. Daca analizam comisioanele de rambursare anticipata la cele mai mari zece banci din Romania, avand ca exemple un credit de nevoi personale si altul ipotecar, reiese ca ING este singura institutie de credit care la creditele noi de consum sau ipotecare nu percepe comision de rambursare anticipata. Totusi, in cazul creditelor ipotecare acordate mai noi de un an se percepe comision de 1%. Banca Transilvania (BT) percepe comisioane de rambursare anticipata la creditul de nevoi personale doar in situatia in care creditul e returnat cu ajutorul refinantarii acordate de o alta banca, caz in care comisionul este de 1%. In acelasi timp, la creditele ipotecare incheiate dupa 1 ianuarie 2010, BT nu va mai percepe acest comision.
BCR si BRD, cele mai mari banci din Romania, au si cele mai mari comisioane de rambursare anticipata. Mai mult, si grilele de calcul ale acestora sunt cele mai complexe. La creditele de nevoi personale "Divers Extra" si "Super BCR", comisioanele variaza in functie de tipul dobanzii. Daca aceasta este variabila, comisionul este de 4,5% in cazul in care creditul este returnat in primii trei ani. In perioada 3 - 5 ani, comisionul scade la 3%, iar dupa cinci ani, la 2,5%. In cazul creditelor de nevoi personale, dar cu dobanda fixa, comisionul este de 4,5% in primii cinci ani si 4% dupa aceasta perioada. In cazul "Creditului Rezidential", in lei sau in euro, BCR percepe un comision de rambursare de 4,5% in primii 3 ani. Daca creditul este returnat intre 3 si 5 ani, acesta scade la 3%, iar intre 5 si 10 ani - la 2,5%. La o perioada de peste zece ani taxa ajunge la 2%.
La BRD, comisionul nu difera in functie de tipul dobanzii, fixa sau variabila. La creditul de nevoi personale acesta este de 3%, pe toata durata creditului. La creditul ipotecar se percepe un comision de rambursare anticipata de 5% in primii doi ani. Intre 2 si 10 ani, comisionul este de 4%, iar intre 10 si 20 de ani - de 3%. Abia daca creditul este returnat dupa 20 de ani taxa scade la 1%.
Comisionul perceput de Volksbank la creditul de nevoi personale "Easy Credit" (disponibil doar in lei) este 1% din suma rambursata in avans. La creditele ipotecare acesta este de 2% in primii cinci ani si de 1% dupa aceasta perioada.
Si la Raiffeisen lucrurile sunt simple. La creditele de nevoi personale taxa perceputa este de 4,5% pe toata durata creditului, iar la cel ipotecar - de 3%.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani