Decat dat afara, mai bine cu salariul micsorat
Data publicarii: Astazi, 08-10-2009 | HR/CariereSpecialistii in resurse umane considera ca o astfel de acceptare ar fi cel mai indicat pas in actualul context economic. Din cauza crizei financiare, foarte multi angajatori le-au propus salariatilor diminuarea lefurilor. Sunt situatii in care salariul a fost micsorat cu 20%, chiar 40%. Expertii in resurse umane spun ca este foarte important ca angajatul sa inteleaga de ce conducerea a apelat la o astfel de decizie. In caz contrar, salariatul va fi frustrat, mai putin eficient si, in cele din urma, concediat. "La inceput nu am fost deloc incantat de idee, insa pe parcurs am inteles ca nu am alta solutie. Mi-a fost destul de clar ca, daca nu voi fi alaturi de patron la rau, nu voi putea fi nici la bine", spune Vlad Enache, agent la o firma de turism din Iasi.
Pentru altii, propunerea patronului a fost punctul de plecare al unei afaceri. "Mi s-a propus micsorarea destul de drastica a salariului, cu 30%. Am acceptat o perioada, timp in care am realizat ca pot castiga si singur salariul primit daca imi deschid propria firma", spune Andrei V., din Bucuresti, acum patronul unei companii de recrutare.
Nu va grabiti cu raspunsul
Marius David, recruiter la compania Cumpana, considera ca nu este bine ca angajatul sa dea un raspuns imediat. In fond, factorii care influenteaza o astfel de decizie sunt numerosi: companiile sunt in reorganizare, angajatorul nu mai poate sa dea aceleasi lefuri, nu mai vrea sau se agata de scuza crizei pentru a economisi. "In cazul in care scaderea de salariu este fondata, iar cifrele arata ca masura este imperativ necesara, atunci propunerea micsorarii lefii ar trebui acceptata", spune Marius David.
Asigurati-va de buna-credinta a patronului
Specialistii mai spun ca angajatul trebuie sa-si rezerve timpul necesar analizarii optiunilor de care dispune. Sorin Faur, director de resurse umane la compania BDO Conti Audit, spune ca angajatul trebuie sa se asigure de buna- credinta a patronului. Daca acesta nu are nimic de ascuns, ar trebui sa prezinte echipei motivul real al unei astfel de decizii. "Va trebui sa specifice cati oameni vor fi afectati, pentru ce perioada, precum si conditiile si momentul revenirii la salariul initial", considera Sorin Faur.
De asemenea, angajatul trebuie sa incerce sa se asigure, in masura posibilului, ca decizia are intr-adevar la origine dorinta de diminuare a costurilor salariale in vederea salvarii de locuri de munca si ca nu este doar un pretext al unui angajator oportunist. Totodata, este bine ca salariatul sa se asigure ca decizia se aplica pentru toti angajatii companiei.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice