Nintendo, Google si Apple au castigat batalia cu criza
Data publicarii: 07-10-2009 | InternationalNintendo (Japonia), Google si Apple (Statele Unite) conduc topul celor mai performante 25 de companii din lume, care au reusit sa creasca in perioada 2004-2008 in pofida colapsului pietelor de capital de la finele anului trecut, potrivit studiului Global Champions 2009, efectuat de AT Kearney, informeaza Mediafax.
Studiul analizeaza performantele din ultimii cinci ani ale celor mai mari 2.500 de companii listate din intreaga lume, fiind fundamentat, pe de o parte, pe evolutia vanzarilor, si, pe de alta parte, pe fluctuatia cotatiilor bursiere.
In urma turbulentelor de pe pietele financiare de la sfarsitul anului trecut, dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008, indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a pierdut 30% din valoare, Nikkei (Tokyo) a scazut cu 35%, FTSE (Londra) s-a retras cu 25%, BOVESPA (Brazilia) a cazut cu 37%, RTSI (Rusia) s-a prabusit cu 72%, BSE SENSEX (India) a coborat cu 45%, iar SSE (China) a inregistrat un declin de 58%, aminteste AT Kearney.
Vanzarile celor 25 de companii "campioane" au urcat cu 27%
Cele 25 de companii desemnate "campioni" ai crizei globale au inregistrat o crestere medie a valorii de piata de 15% in perioada 2004-2008, in pofida scaderilor puternice de la finele anului trecut, in timp ce capitalizarea tuturor celor 2.500 de companii analizate s-a redus cu 8%. Totodata, vanzarile celor 25 de companii au urcat cu 27%, in timp ce avansul mediu al incasarilor celor 2.500 de firme incluse in studiu au crescut cu numai 11%.
Gigantul IT Google a avut vanzari in crestere cu 62%
Topul "Global Champions" este condus in acest an de compania japoneza Nintendo, cu o crestere de 36% a vanzarilor, respectiv cu 38% a valorii de piata in perioada 2004-2008, urmata de gigantul IT Google, cu avansuri de 62%, respectiv 9% ale celor doi indicatori. Pe pozitia a treia se situeaza Apple, companie emblematica pentru piata electronicelor de consum, ale carei vanzari au urcat cu 41% in ultimii cinci ani, in timp ce capitalizarea s-a majorat cu 24%.
Printre cele mai performante 25 de companii din lume, conform studiului AT Kearney, se mai numara grupul energetic franco-belgian GDF Suez, actionarul majoritar al Distrigaz Sud si retailerul online Amazon.com. Companiile care s-au mentinut in top in acest an sunt America Movil, Apple, BHP Billiton, Doosan Heavy Industries, Hyunday Heavy Industries, Kuhne & Nagel si Reliance Industries.
Cele 25 de companii din topul "Global Champions 2009" au obtinut, in 2008, vanzari de circa 700 miliarde de dolari si aveau, la finele anului trecut, o capitalizare de piata de aproape 1.000 miliarde dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani