Nintendo, Google si Apple au castigat batalia cu criza
Data publicarii: 07-10-2009 | InternationalNintendo (Japonia), Google si Apple (Statele Unite) conduc topul celor mai performante 25 de companii din lume, care au reusit sa creasca in perioada 2004-2008 in pofida colapsului pietelor de capital de la finele anului trecut, potrivit studiului Global Champions 2009, efectuat de AT Kearney, informeaza Mediafax.
Studiul analizeaza performantele din ultimii cinci ani ale celor mai mari 2.500 de companii listate din intreaga lume, fiind fundamentat, pe de o parte, pe evolutia vanzarilor, si, pe de alta parte, pe fluctuatia cotatiilor bursiere.
In urma turbulentelor de pe pietele financiare de la sfarsitul anului trecut, dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008, indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a pierdut 30% din valoare, Nikkei (Tokyo) a scazut cu 35%, FTSE (Londra) s-a retras cu 25%, BOVESPA (Brazilia) a cazut cu 37%, RTSI (Rusia) s-a prabusit cu 72%, BSE SENSEX (India) a coborat cu 45%, iar SSE (China) a inregistrat un declin de 58%, aminteste AT Kearney.
Vanzarile celor 25 de companii "campioane" au urcat cu 27%
Cele 25 de companii desemnate "campioni" ai crizei globale au inregistrat o crestere medie a valorii de piata de 15% in perioada 2004-2008, in pofida scaderilor puternice de la finele anului trecut, in timp ce capitalizarea tuturor celor 2.500 de companii analizate s-a redus cu 8%. Totodata, vanzarile celor 25 de companii au urcat cu 27%, in timp ce avansul mediu al incasarilor celor 2.500 de firme incluse in studiu au crescut cu numai 11%.
Gigantul IT Google a avut vanzari in crestere cu 62%
Topul "Global Champions" este condus in acest an de compania japoneza Nintendo, cu o crestere de 36% a vanzarilor, respectiv cu 38% a valorii de piata in perioada 2004-2008, urmata de gigantul IT Google, cu avansuri de 62%, respectiv 9% ale celor doi indicatori. Pe pozitia a treia se situeaza Apple, companie emblematica pentru piata electronicelor de consum, ale carei vanzari au urcat cu 41% in ultimii cinci ani, in timp ce capitalizarea s-a majorat cu 24%.
Printre cele mai performante 25 de companii din lume, conform studiului AT Kearney, se mai numara grupul energetic franco-belgian GDF Suez, actionarul majoritar al Distrigaz Sud si retailerul online Amazon.com. Companiile care s-au mentinut in top in acest an sunt America Movil, Apple, BHP Billiton, Doosan Heavy Industries, Hyunday Heavy Industries, Kuhne & Nagel si Reliance Industries.
Cele 25 de companii din topul "Global Champions 2009" au obtinut, in 2008, vanzari de circa 700 miliarde de dolari si aveau, la finele anului trecut, o capitalizare de piata de aproape 1.000 miliarde dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii