Concurenta propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata la creditele de consum
Data publicarii: 06-10-2009 | Finante-BanciConsiliul Concurentei (CC) propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata a creditelor de consum, in conformitate cu directivele europene, si extinderea si la celelalte credite sau limitarea la 1%, a declarat marti presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
"Am analizat concurenta la nivel bancar si mai ales in ce masura comisioanele bancilor impiedica migrarea clientilor de la o banca la alta. Aici intervine problema comisionului de rambursare anticipata, care impiedica exact aceasta miscare a clientilor intre banci", a spus presedintele CC.
Chiritoiu a precizat ca aceasta propunere are in vedere modificarea cadrului legal existent, noua lege urmand sa intre in vigoare pana in luna mai a anului 2010.
"Aceasta directiva de reglementare a comisioanelor trebuie aplicata si in Romania, iar noi avem incredere ca acest lucru va fi posibil. Vom discuta in cursul zilei de azi (marti-n.r.) cu reprezentantii sistemului bancar, pentru a stabili cum sa o punem in practica", a adaugat Bogdan Chiritoiu.
Presedintele CC a mai spus ca principalul efect al aplicarii acestei directive va fi o presiune asupra bancilor, care se vor simti amenintate de o posibila migrare a clientilor, fiind astfel obligate sa reduca din comisioane.
"In majoritatea tarilor europene, bancile au rate fixe, ceea ce inseamna ca banca isi asuma un risc destul de mare. La noi, situatia este diferita, riscul fiind pe spinarea clientului, iar profitul bancilor este mult mai bine protejat", a concluzionat reprezentantul autoritatii de concurenta.
Consiliul Concurentei a fost infiintat prin Legea concurentei anul 1996. In conformitate cu prevederile Legii concurentei, CC are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii