Concurenta propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata la creditele de consum
Data publicarii: 06-10-2009 | Finante-BanciConsiliul Concurentei (CC) propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata a creditelor de consum, in conformitate cu directivele europene, si extinderea si la celelalte credite sau limitarea la 1%, a declarat marti presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
"Am analizat concurenta la nivel bancar si mai ales in ce masura comisioanele bancilor impiedica migrarea clientilor de la o banca la alta. Aici intervine problema comisionului de rambursare anticipata, care impiedica exact aceasta miscare a clientilor intre banci", a spus presedintele CC.
Chiritoiu a precizat ca aceasta propunere are in vedere modificarea cadrului legal existent, noua lege urmand sa intre in vigoare pana in luna mai a anului 2010.
"Aceasta directiva de reglementare a comisioanelor trebuie aplicata si in Romania, iar noi avem incredere ca acest lucru va fi posibil. Vom discuta in cursul zilei de azi (marti-n.r.) cu reprezentantii sistemului bancar, pentru a stabili cum sa o punem in practica", a adaugat Bogdan Chiritoiu.
Presedintele CC a mai spus ca principalul efect al aplicarii acestei directive va fi o presiune asupra bancilor, care se vor simti amenintate de o posibila migrare a clientilor, fiind astfel obligate sa reduca din comisioane.
"In majoritatea tarilor europene, bancile au rate fixe, ceea ce inseamna ca banca isi asuma un risc destul de mare. La noi, situatia este diferita, riscul fiind pe spinarea clientului, iar profitul bancilor este mult mai bine protejat", a concluzionat reprezentantul autoritatii de concurenta.
Consiliul Concurentei a fost infiintat prin Legea concurentei anul 1996. In conformitate cu prevederile Legii concurentei, CC are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani