Basescu: Firmele straine care contesta atribuirile de contracte blocheaza proiectele
Data publicarii: 05-10-2009 | ActualitatePresedintele Traian Basescu a declarat luni ca exista firme straine care contesta atribuirea de contracte in infrastructura altor competitori, cu scopul de a bloca proiectele si a forta castigatorul sa le cedeze o parte din valoarea contractelor, el numind acest fenomen "balcanizare".
Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, ca nu mai are teama ca Romania nu va cheltui banii europeni care ii revin in exercitiul bugetar 2007-2013, fiind pregatite deja proiectele cu finantare europeana in domeniul infrastructurii. "Nu mai am teama faptului ca nu vom utiliza banii europeni pana in 2015, cand trebuie sa epuizam sumele alocate de Uniunea Europeana Romaniei pentru exercitiul bugetar 2007-2013. Va asigur ca se vor cheltui acesti bani, am facut impreuna cu Guvernul, mi s-a prezentat evaluarea, stadiul proiectelor, se vor cheltui acesti bani, ceea ce inseamna ca in anii urmatori infrastructura va merge pe un drum bun de modernizare", a spus seful statului, prezent la Forumul Economic Roman.
Presedintele a tinut sa le multumeasca investitorilor straini care au adus in Romania 55 miliarde euro, insa a dorit sa transmita si o avertizare firmelor occidentale care se ocupa de lucrari in infrastructura. "Vreau sa transmit un mesaj, niciunul dintre cei carora le transmit mesajul nu se afla in sala, dar se produce un fenomen incredibil care ne blocheaza si acest fenomen se numeste contestatia. Cred ca Romania este singura tara in care mari firme implicate in lucrari de infrastructura isi permit asa ceva", a aratat presedintele.
"Este un parteneriat public-privat de 1,6 miliarde de euro castigat de o firma. Sigur ca firma a doua, tot o firma cu mare traditie in Europa de Vest a facut o contestatie - contestatia inseamna sa ne judecam in trei instante - desi va pot asigura ca a fost corect desemnat castigatorul. Acesta este doar un exemplu, dar avem sute de astfel de exemple. Proiecte cu bani europeni castigate de firme occidentale - pentru ca firmele romanesti nu indeplinesc conditia sa participe la aceste licitatii, nu este nicio firma romaneasca care a construit 500 de kilometri de autostrada, noi n-avem cu totii decat 200 si ceva. Aici pe banii europeni se bat marile firme europene, dar si la proiecte de 50 de kilometri avem acelasi fenomen", a exemplificat presedintele, evitand sa nominalizeze concret firmele care s-ar afla in situatia pe care a prezentat-o.
Presedintele a subliniat ca stie care este motivul acestui gen de demers- contestatia este utilizata de firme ca o modalitate de a se intelege cu castigatorul proiectului. "OK, ai castigat tu, dar daca imi dai 5% din valoarea contractului renunt la contestatie", a aratat Basescu mecanismul care se afla in spatele contestatiei.
"Apelul meu ar fi: nu ne obligati sa luam masuri severe de genul: daca ai facut contestatie si ai pierdut nu mai poti lucra pe piata romaneasca, inseamna ca ai vrut sa blochezi proiectul. Este ceea ce pregatim in momentul de fata, o reactie a statului la balcanizarea firmelor occidentale care lucreaza in Romania", a avertizat presedintele, incheindu-si interventia facand un apel la firmele occidentale- "Va rugam, ramaneti occidentali!".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani