In ce propuneri economice se bat prezidentiabilii
Data publicarii: 05-10-2009 | PoliticaSimplificarea fiscala, cota progresiva, impozitele mai mici sau autostrazile suspendate sunt "ofertele" pe care alegatorii le-au auzit de la cei patru favoriti pentru cursa prezidentiala, desi nu toti acestia si-au anuntat deocamdata, in mod oficial, candidaturile.
Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu sunt cap de afis in cursa pentru Presedintia Romaniei si este asteptat si Sorin Oprescu. Declaratiile lor in ceea ce priveste solutiile economice au tinut, nu de putine ori, prima pagina a publicatiilor locale sau au creat interes international. Din pacate, nu intotdeauna din motivele corecte.
Printre cele mai "indraznete" declaratii se numara promisiunea lui Mircea Geoana potrivit careia fiecare roman care se intoarce de la munca din strainatate si incepe o afacere in tara, in mediul rural, va primi 25.000 de euro de la stat. Pe de alta parte, insusi presedintele in exercitiu "calma" spiritele la inceputul acestui an: "Romania nu va lua bani de la FMI". A fost contrazis insa de realitatea economica, doar cateva luni mai tarziu.
Dupa nenumarate "balbe" fiscale (si aici ar fi de mentionat propunerea de introducere a accizelor pentru brichete si telefoane mobile), Mircea Geoana vine cu solutia: impozit progresiv.
Pe primul loc in ceea ce priveste "proiectele de anvergura" se afla autostrada suspendata a lui Sorin Oprescu, de care nu numai ca se vor bucura locuitorii din Capitala, dar pentru care edilul-sef a gasit si investitor: China vrea sa vina in proiect cu 850 mil. euro.
"Chiar daca subiectul referendumului pentru un parlament unicameral va acoperi dezbaterea economica, aceasta nu are cum sa lipseasca, in contextul in care fiecare candidat isi construieste si un discurs de iesire din criza", spune analistul politic Cristian Parvulescu.
- Basescu: Legislatie fiscala mai simpla
- Geoana: TVA diferit, impozit progresiv
- Antonescu: Cota unica de 10%
- Oprescu: Autostrazi suspendate?
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii