Crizele economice si politice permit bancilor sa speculeze pe curs

Data publicarii: 05-10-2009 | Finante-Banci

Piata valutara a reactionat imediat dupa declansarea furtunii politice. Incepand de vineri, bancile comerciale din Bucuresti au refuzat sa mai vanda euro, in asteptarea unor vremuri mai bune, dar si a unor profituri neasteptate, obtinute in baza unor speculatii financiare pe curs, noteaza Gardianul. Acestea au pus moneda europeana la pastrare in speranta unei deprecieri masive a leului in perioada urmatoare, pe fondul instabilitatii politice. Nici la casele de schimb valutar situatia nu a fost diferita. La majoritatea acestora angajatii afirmau ca nu mai au nici un euro de vanzare. Moneda nationala a inceput sa se deprecieze puternic joi, dupa revocarea lui Dan Nica din functia de ministru al administratiei si internelor si retragerea PSD de la guvernare.

"Am fost vineri dimineata la filialele mai multor banci, respectiv BCR, BRD, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Transilvania, sa cumpar 10.000 de euro. La nici o banca n-am putut schimba nici un euro pentru ca au spus ca nu au. La unele filiale am spus ca vreau sa cumpar cati euro au, 100, 1.000, dar mi s-a raspuns impasibil ca le pare rau, dar nu au euro deloc. Am mers la banci din sectoarele 2 si 3, Ilfov, Urziceni si Slobozia. De asemenea, am sunat la mai multe case de schimb valutar, insa si aici m-am lovit de aceeasi problema. Angajatii mai multor case de schimb m-au sfatuit sa vin luni (astazi, n.r.) pentru ca atunci vor avea euro la vanzare", a declarat Ion M. 

Acesta a spus ca in cele din urma a gasit o casa de schimb valutar in sectorul 2, care avea euro la vanzare la cotatia de 4,3080 lei/euro. "Am cumparat cat avea, adica 5.500 de euro la un pret de 4,3 lei/euro. Am negociat si, pentru ca am cumparat mai mult, angajatii  casei de schimb au fost de acord sa-mi vanda la un curs de 4,3 lei/euro. Am cumparat mai ieftin decat la banci. Vineri, la casele de schimb valutar un euro costa 4,3 lei, in timp ce la banci acesta era cotat la 4,35 lei. De asemenea, am mai gasit sa cumpar inca 1.000 de euro de la o filiala BCR tot cu 4,3 lei/euro", ne-a mai spus cititorul nostru.

Ilie Serbanescu: Bancile au venit aici doar sa scoata profit cu orice pret

"Nici nu putem sa ne asteptam la altceva din partea bancilor prezente pe piata romaneasca. Bancile straine au venit aici doar sa scoata profit cu orice pret. Acest lucru s-a constatat mai ales de la declansarea crizei. Atata timp cat BNR nu face ceva semnificativ, cum ar fi retragerea licentei bancilor care incalca regulile, ele vor continua sa isi faca de cap. Nici Consiliul Concurentei nu face nimic si mi se pare nomal sa nu faca pentru ca nu poti sa-l superi pe stapan. Romania are stapan capitalul strain", ne-a declarat Ilie Serbanescu, analist economic. Pe de alta parte, consultantul financiar Aurelian Dochia afirma ca este posibil sa fie vorba doar despre o lipsa de cash, insa daca acest lucru se repeta si saptamana aceasta, nu va fi normal si atunci suspiciunile de specula pot fi intemeiate.

"Poate ca a fost pur si simplu vorba despre o chestiune de alimentare a lichiditatii anumitor filiale. Poate ca bancile au fost luate prin surprindere de cererea de euro si nu au avut. Probabil ca a fost o surpriza pentru banci, care nu s-au gandit ca va fi o cerere asa de mare. Depinde daca acest lucru va continua. Putem sa ne punem semne de intrebare daca fenomenul continua si in zilele urmatoare", a declarat Aurelian Dochia. In schimb, Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank, respinge ideea unor intentii speculative ale bancilor, pe fondul crizei politice. "Bancile au tot interesul sa cumpere si sa vanda mereu. Este posibil ca sucursalele respective sa nu fi avut euro. In plus, la foarte multe banci este nevoie de programare pentru a cumpara sume mari de valuta, pentru ca este posibil ca sucursala respectiva sa nu aiba suficient cash", a explicat Ionut Dumitru.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: