Cum sa devii un angajat greu de concediat
Data publicarii: 05-10-2009 | HR/CariereDaca in unele parti ale lumii problemele economice sunt aproape de sfarsit, in Romania par sa se adanceasca pe zi ce trece, criza financiara fiind amplificata de o continua criza politica. In consecinta, companiile sunt tot mai tentate sa ia masuri de siguranta prin reducerea costurilor si micsorarea numarului angajatilor.
Riscul concedierii planeaza asupra tuturor salariatilor, dar intr-o masura invers proportionala cu valoarea si importanta angajatului in interiorul companiei. Conform consultantilor in resurse umane de la CareerBuilder.com, oricine poate sa-si creasca valoarea, in acest sens ei recomandand cateva metode.
Adu sau economiseste bani pentru companie! Cand mediul economic nu arata prea bine, companiile incep sa-si clasifice angajatii in doua categorii mari: cei care aduc bani si cei care economisesc bani. O strategie adecvata este sa te vezi nu doar ca un simplu angajat, ci ca un centru de profit sau pierderi. Noteaza toate situatiile in care ai contribuit la profitul organizatiei sau ai ajutat la economisirea de fonduri si foloseste-le ca argument la urmatoarea evaluare de personal.
Fa-te indispensabil! In conditiile actuale, o greseala fatala se poate dovedi izolarea intr-un colt al biroului si ruperea legaturilor cu restul colegilor sau managerilor. E de preferat sa devii atent la ce se petrece in jurul tau, sa observi care sunt activitatile esentiale si sa te implici in ele. Fiind parte a proiectelor importante si sprijinind activitati auxiliare muncii tale, iti vei construi o pozitie greu de desfiinat in interiorul companiei.
Analizeaza de doua ori acceptarea unei promovari! Un rol in productie se poate dovedi mai sigur decat un rol managerial. Cand starea economiei este extrem de instabila, managerii din esaloanele inferioare stau pe un scaun mai nesigur decat angajatii obisnuiti.
Refa-ti reteaua de prieteni si cunoscuti! Adu-ti aminte de cunostintele cu care nu ai mai vorbit de mult timp si trimite-le un e-mail sau da-le un telefon. Restabileste lunar legatura cu cateva persoane, pentru ca una din ele s-ar putea dovedi salvatoare intr-un moment critic. Complementar, expertii CareerBuilder recomanda participarea la evenimentele din industria in care activezi.
Investeste in educatie! Astfel iti poti creste valoarea pe piata muncii si sansele de a-ti pastra jobul. Imbunatatirea aptitudinilor si extinderea cunostintelor sunt vitale nu doar in vremuri economice tulburi, ci si in conditii normale. Unele companii ofera programe de training sau cursuri gratuite. Tine legatura cu departamentul HR pentru a afla daca exista astfel de oportunitati.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani