Tony Blair, viitorul sef al Europei?

Data publicarii: 03-10-2009 | International

Daca irlandezii aproba Tratatul de la Lisabona, fostul premier britanic are sanse mari de a fi investit in functia de presedinte al Uniunii Europene, inainte de 1 noiembrie. Fostul lider laburist britanic este sustinut de doi "grei" ai UE: premierul italian, Silvio Berlusconi, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Daca irlandezii ratifica Tratatul de la Lisabona, intrarea acestuia in vigoare s-ar putea petrece foarte rapid. Va mai fi nevoie numai de semnaturile presedintilor ceh si polonez.

La Varsovia, totul va fi numai o formalitate, iar la Praga, desi presedintele Vaclav Klaus e mai imprevizibil, surse diplomatice sustin ca el isi va da acordul imediat, posibil dupa ce va primi anumite stimulente din partea Germaniei.

In aceste conditii, este foarte posibil ca Europa sa aiba un presedinte in numai cateva saptamani, acesta putand fi desemnat la summitul liderilor UE din 29-30 octombrie.

Potrivit cotidianului britanic "The Times", fostul premier laburist Tony Blair are cele mai mari sanse de a ocupa aceasta functie.

Germania face jocurile

Desi Tony Blair reprezinta un partid de centru-stanga, principalii sai sustinatori sunt prietenii de dreapta: premierul italian Silvio Berlusconi si presedintele francez Nicolas  Sarkozy. Statele "Noii Europe", inclusiv Romania, si statele scandinave, sunt in favoarea lui Blair sau se declara neutre. Oponentii sai sunt tari fara prea mare greutate.

Luxembourg si Belgia considera ca Tony Blair nu a sustinut suficient valorile europene, in mandatul sau de premier al Marii Britanii. Spania si Portugalia, guvernate de partide de centru-stanga, considera ca razboiul din Irak ar trebui sa-l descalifice pe Tony Blair, dar ele nu au prea mare putere pe scena europeana.

Marele semn de intrebare il reprezinta Germania, al carei cancelar pare a nu se fi hotarat inca si de care depinde totul, in momentul de fata. Angela Merkel a declarat ca vrea "un bun european" la carma UE, a carui tara nu a cerut exceptii de la proiectele europene, cum ar fi moneda euro si Carta Drepturilor Fundamentale.

Troc la nivel inalt

Oficiali britanici de rang inalt au declarat insa pentru cotidianul "The Times" ca Merkel si-a mai atenuat opozitia, dupa discutiile cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Surse britanice spun ca axa Germania - Franta ar putea "negocia" sustinerea lui Blair in schimbul unor posturi importante in noua Comisie Europeana.

Pe de alta parte, surse germane sustin ca nu e nici pe departe clar daca Angela Merkel s-a razgandit, mai scrie "The Times", iar surse de la Paris au sugerat ca presedintele Sarkozy doreste numai sa fie perceput ca sprijinindu-l pe Tony Blair, tocmai pentru ca stie ca Merkel nu va accepta numirea lui. Presedintele UE este ales de catre cei 27 de sefi de stat ai Uniunii Europene, prin vot direct, cu o majoritate calificata. 

Tony Blair, actualmente emisar pentru Orientul Mijlociu al cvartetului format din UE, ONU,  SUA si Rusia, nu va intra in cursa prezidentiala decat daca va fi sigur de succes, afirma surse de la Londra. Fostul premier britanic este considerat ca avand potential pentru o functie importanta pe plan international.

Progresele catre un acord de pace in Orientul Mijlociu au fost extrem de lente si, in ultimul timp, Blair a fost pus in umbra de noul emisar american George Mitchell, dupa numirea acestuia de catre presedintele Barack Obama. Fostul premier britanic nu si-a facut campanie pentru aceasta functie, dar i-a lasat pe aliati sa "cerceteze terenul", scrie presa britanica.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: