Se ieftineste luxul
Data publicarii: 01-10-2009 | LifestyleIahturile, parfumurile, blanurile, armele de vanatoare, bijuteriile si alte produse de lux ar putea fi mult mai ieftine incepand de anul viitor, cand vor fi eliminate accizele aplicate in prezent, potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal, informeaza Mediafax.
In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta se precizeaza ca masura este necesara pentru a evita declansarea de catre CE a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru aplicarea de accize stabilite in cote procentuale. "Legislatia nationala prevede accize stabilite in cote procentuale, care sunt aplicate asupra bazei de impozitare ca valoare determinata pe baza preturilor pentru produse cum ar fi: bijuterii din aur si/sau din platina, confectii din blanuri naturale, parfumuri, articole din cristal, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, motoare cu putere peste 25 CP pentru iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement.
Acest fapt a condus la sesizarea de catre CE referitor la o posibila incalcare a prevederilor art. 90 din Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene (...) Romania si-a luat angajamentul fata de CE de a modifica legislatia nationala pana la 31 decembrie 2009, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010, in sensul eliminarii accizelor stabilite in cota procentuala", se spune in nota de fundamentare.
In prezent, cele mai mari accize sunt aplicate la armele de vanatoare, unde taxa este de 100%, urmate de confectii din blanuri naturale, cu accize de 45%. Cote semnificative se platesc si pentru parfumuri, unde acciza variaza intre 25% -35% si ape de toaleta 10-15%. In cazul iahturilor, ambarcatiunilor si motoarelor peste 25 CP pentru ambarcatiuini, acciza poate ajunge la 50% din valoare. Pentru bijuterii (cu exceptia verighetelor) se aplica in prezent o acciza de 10%, iar la cristale taxa este de 15%.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani