ARB: Firmele pot depasi criza prin restructurarea creditelor
Data publicarii: 30-09-2009 | Finante-BanciComunitatea bancara din Romania va pune la dispozitia mediului de afaceri un set nelimitativ cu cele mai utilizate scheme si solutii de restructurare a creditelor acordate IMM-urilor, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor.
Aplicarea schemelor de restructurare se va face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate.
"In actuala conjunctura economica, restructurarea unui credit la care imprumutatii intampina probleme in rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. Solutia este acceptata de banci si prin prisma evolutiilor pietei imobiliare, pentru ca preturile bunurilor aduse in garantie s-au redus simtitor, iar garantiile nu pot fi valorificate la un pret care sa asigure recuperarea creantelor bancilor", se mai arata in comunicat.
Restructurarea unor credite ale agentilor economici, care in prezent intampina greutati la rambursarea creditelor sau care nu mai pot suporta nivelul obligatiei lunare de plata, reprezinta modul de a veni in sprijinul a cat mai multi clienti din diverse ramuri de activitate.
Intre banci si clienti trebuie sa existe o colaborare transparenta
Acest proces de restructurare permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar, sa modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile creditului/creditelor: dobanzi, durata, scadente, perioade de gratie, sunt de parere reprezentantii ARB.
Pentru a apela la solutia de restructurare, agentii economici imprumutati trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare. Schemele de relaxare a rambursarilor pot fi aplicate atat la solicitarea clientului, cat si la sugestia bancilor. Potrivit anuntului ARB in orice situatie in care apare o solicitare a restructurarii unei facilitati de credit acordate acestor clienti, trebuie sa existe o colaborare transparenta si onesta intre banca si client.
Rescadentarea, reesalonarea, refinantarea si facilitarea unor credite pe termen scurt, schemele propuse de ARB
Cele patru scheme sunt: rescadentarea, reesalonarea, refinantarea si acordarea unor facilitati de credit pe termen scurt. Rescadentarea se refera la modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului. In cazul reesalonarii se prevede modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea creditului in alta categorie, dupa caz (termen mediu, termen lung), dar fara a depasi durata maxima de creditare pentru produsul in cauza.
Refinantarea implica acordarea unui nou credit pentru rambursarea creditului/creditelor in derulare si care inregistreaza sume neachitate la scadenta (indiferent daca s-a solicitat sau nu executarea silita). Acordarea unei facilitati de credit pe termen scurt va fi directionata firmelor, dar si primariilor, scolilor, Consiliilor Locale etc., care datorita neincasarii creantelor de la bugetul de stat inregistreaza sume neachitate la scadenta din credite acordate de banci (principal, dobanzi), precum si datorii la bugetele de stat sau datorii catre furnizori.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii