BNR coboara dobanda cheie la 8% si mentine rezervele minime obligatorii
Data publicarii: 29-09-2009 | Finante-BanciConsiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat marti dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, in conformitate cu asteptarile, in ultima sedinta de politica monetara din actualul mandat.
Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%.
Noul nivel al dobanzii de politica monetara va intra in vigoare miercuri, 30 septembrie, si este un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrala urcase dobanda cheie, principalul instrument al politicii monetare, pana la un varf de 10,25%, nivel aplicat in perioada august 2008-februarie 2009.
Este a cincea scadere a dobanzii cheie decisa de BNR in acest an, dupa cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) si august (la 8,5%).
In urma hotararii, scad si dobanzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, si la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%, stabilite intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.
Banca centrala a mai anuntat si "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare" si a repetat ca va continua "sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".
Pentru Consiliul de Administratie al BNR, format din noua membri, este ultima sedinta de politica monetara in actualul mandat, care expira in 10 octombrie.
Potrivit propunerilor anuntate de partidele parlamentare, trei sau patru membri ai actualului CA ar putea fi schimbati in noul mandat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice