BNR coboara dobanda cheie la 8% si mentine rezervele minime obligatorii
Data publicarii: 29-09-2009 | Finante-BanciConsiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat marti dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, in conformitate cu asteptarile, in ultima sedinta de politica monetara din actualul mandat.
Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%.
Noul nivel al dobanzii de politica monetara va intra in vigoare miercuri, 30 septembrie, si este un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrala urcase dobanda cheie, principalul instrument al politicii monetare, pana la un varf de 10,25%, nivel aplicat in perioada august 2008-februarie 2009.
Este a cincea scadere a dobanzii cheie decisa de BNR in acest an, dupa cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) si august (la 8,5%).
In urma hotararii, scad si dobanzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, si la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%, stabilite intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.
Banca centrala a mai anuntat si "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare" si a repetat ca va continua "sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".
Pentru Consiliul de Administratie al BNR, format din noua membri, este ultima sedinta de politica monetara in actualul mandat, care expira in 10 octombrie.
Potrivit propunerilor anuntate de partidele parlamentare, trei sau patru membri ai actualului CA ar putea fi schimbati in noul mandat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii