Cu cat se ieftinesc creditele in lei pana la finele lui 2009?

Data publicarii: 29-09-2009 | Finante-Banci

Relaxarea politicii monetare va determina bancile sa reduca costul finantarilor in moneda nationala. Bancherii se asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa coboare sub 15% pana la finele acestui an. Va fi acesta un motiv suficient pentru a reporni motoarele creditarii?

Reducerile succesive pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a operat inca de la inceputul anului asupra dobanzii de politica monetara au determinat bancile sa inceapa sa taie, din mai, din costul imprumuturilor in lei. Daca in primele luni din 2009 dobanzile la creditele imobiliare in lei erau de peste 18% pe an si la cele de nevoi personale de peste 20%, in prezent, nivelul acestora a coborat cu pana la doua puncte procentuale.

Costul, influentat de perceptia fata de risc

Scaderea dobanzii-cheie pana la 8% pe an, asteptata sa fie hotarata astazi de Consiliul de Administratie al bancii centrale, avand in vedere scaderea inflatiei si necesitatea relansarii economiei, va accentua ritmul de ieftinire a creditelor. Si totusi, cat va costa un imprumut la finele anului? Bancherii spun ca ieftinirea imprumuturilor va continua, dar acest lucru va depinde foarte mult si de evolutia perceptiei fata de risc. "Dobanzile la credite vor continua sa scada din acest moment si pana la finele anului daca, in afara ajustarii costului resurselor, bancile vor avea perceptia reducerii riscului de credit", a declarat pentru "Adevarul" Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Totusi, ponderea restantelor in totalul creditelor contractate, indicator de risc, a crescut semnificativ, de la 1,44% la inceputul lui 2009, la 3,12% in august. Mai mult, pentru componenta in lei, indicatorul se apropie de pragul de 5%. La randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca "la sfarsitul anului, vom avea dobanzi la creditele in lei de sub 15% pe an" si apreciaza ca piata creditelor a inregistrat mici progrese, chiar daca nu va mai atinge cresterile de peste 50% din anii trecuti.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale de 40.000 de lei, contractat pe o perioada de 10 ani de la una dintre bancile de pe piata romaneasca, la o dobanda de 17,8% pe an, la care se adauga 5,5 puncte procentuale - comisioane si alte taxe, rata lunara este de aproape 800 de lei, potrivit portalului financiar Conso.ro. O scadere a dobanzii la 15% se va traduce printr-o rata mai mica cu 60 de lei, adica o rata de 740 de lei.

Cerere solvabila redusa

Reducerea dobanzilor se va resimti, cu precadere, la nivelul creditelor noi si mai putin la cele aflate in derulare. "Cresterea costului nu a fost transferata in totalitate clientilor", explica Bogza. Pentru finantarile deja acordate, efectul reducerii dobanzii de politica monetara, de la 10,25% la inceputul anului pana la 8,5% in prezent, se va resimti la momentul recalcularii ratelor.

"Scaderea costului la credite va fi un stimul pentru activitatea economica, dar sa nu ne asteptam ca ne va scoate imediat din recesiune", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, potrivit Mediafax. In plus, el spune ca problema creditarii nu este una de pret, ci este legata de cererea solvabila redusa.

Foarte multi clienti nu se mai califica pentru a contracta un imprumut, intrucat companiile au inregistrat scaderi dramatice ale vanzarilor, iar populatia este supraindatorata. "Nu se mai pot acorda acum credite la conditiile din urma cu un an, pentru ca nici piata nu mai este aceeasi", a conchis Bogza.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: