Taxele si impozitele locale cresc cu 20% din 2010
Data publicarii: 28-09-2009 | ActualitateValoarea de impozitare pentru cladirile racordate la utilitati poate ajunge pana la 806 lei/mp. Pentru terenurile intravilane se vor plati 8.921 de lei/ha. Hotararea, care actualizeaza birurile cu inflatia din ultimii trei ani, intra in vigoare din 2010.
Impozitele si taxele locale vor fi majorate cu aproximativ 20% incepand de anul viitor, valoarea de impozitare pentru cladirile facute din materiale rezistente si racordate la utilitati urmand sa fie majorata de la 669 de lei pe metrul patrat la 806 lei, se arata intr-o Hotarare de Guvern publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit Mediafax, valoarea de impozitare a cladirilor din materiale rezistente - beton sau caramida - care nu sunt racordate la reteaua de apa, canalizare, reteaua electrica sau termica va creste de la 397 de lei pe metrul patrat la 478 de lei pe metrul patrat. Valoarea de impozitare a fiecarui metru patrat de constructie din lemn, piatra naturala sau chirpici creste si ea, de la 182 la 219 lei in cazul celor cu utilitati si de la 114 la 137 in cazul celor fara utilitati.
Impozitul pe cladiri se calculeaza de autoritatile locale, cuantumul platit de contribuabil urmand sa fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilita prin lege. La aceasta valoare, autoritatea locala poate adauga pana la 20%.
Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinatia de spatiu de constructie creste si el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, in conditiile in care localitatea in care se afla este, conform clasificarii oficiale, una de rang 0, iar zona in care terenul este amplasat este "A". Clasificarea oficiala instituie localitati de sase ranguri - notate, in ordine crescatoare, de la "0" la "V", iar zonele din cadrul localitatii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".
La masini, taxa anuala minima e de 8 lei pentru fiecare 200 cm cubi
Creste si impozitul pe mijloace de transport, cea mai recenta HG instituind o taxa anuala in functie de cilindreea motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, romanii vor plati cate opt lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi ai propulsorului masinii lor. Pentru cele cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi se vor taxa cu 72 de lei anual.
Ambarcatiunile de sport si agrement, impozitate pana acum cu sume de pana la 800 de lei, vor fi taxate cu pana la 964 de lei anual, cuantumul fiind stabilit in functie de o serie de criterii prevazute in normele metodologice ale actului normativ.
Autorizatiile costa intre 4 si 3.615 lei
Aceeasi hotarare de guvern stabileste si cuantumul taxelor percepute de administratiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizatii sau certificate.
Astfel, daca pana acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafata de pana la 150 de metri patrati se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsa intre 4 si 5 lei.
Taxa de eliberare a autorizatiei pentru desfasurarea unei activitati economice va creste de la maximum 11 lei la cel mult 13 lei in mediul rural si de la maximum 57 lei la cel mult 69 lei in mediul urban. Tot de la 57 lei la 69 lei creste si taxa pentru eliberarea certificatului de producator.
Pentru eliberarea autorizatiilor de functionare va fi achitata o taxa cuprinsa intre 0 si 17 lei inclusiv, comparativ cu 0-14 lei in prezent. Taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica va urca de la maximum 3.000 lei la cel mult 3.615 lei.
Taxele de timbru se dubleaza
Pentru eliberarea de catre administratia publica de certificate, adeverinte si orice alte inscrisuri prin care se atesta un fapt sau o situatie, cu exceptia acelor acte pentru care se plateste o alta taxa extrajudiciara de timbru mai mare, taxa va urca de la 1 leu la 2 lei, aceeasi majorare fiind operata si pentru eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor.
Tot cu 2 lei in loc de 1 leu va fi taxata si eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar.
Inregistrarea, la cerere, in actele de stare civila, a desfacerii casatoriei, reconstituirea actelor de stare civila si eliberarea altor certificate de stare civila in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate vor fi de asemenea taxate cu 2 lei, in loc de 1 leu.
28 lei pe metrul patrat, taxa pentru reclame
Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate va urca de la 23 lei/mp la 28 lei/mp, in cazul unui afisaj situat in locul in care persoana deruleaza o activitate economica, si de la 17 lei la 20 lei, pentru orice alte panouri. Si impozitul pe spectacole a fost majorat, atat in cazul videotecilor (de la 1 leu/mp la 2 lei/mp), cat si in cazul discotecilor (de la 2 lei/mp la 3 lei/mp).
Pentru cartea de identitate platim de patru ori mai mult
Pentru eliberarea sau preschimbarea cartilor de identitate (inclusiv a celor provizorii) si a buletinelor de identitate pentru cetatenii romani, eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilitatii legitimatiilor provizorii pentru cetatenii straini si persoanele fara cetatenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei.
Taxe unice cuprinse intre 5 si 27 lei pentru obtinerea permisului auto
Potrivit aceleiasi Hotarari de Guvern, pentru obtinerea permisului de conducere la autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 si B+E va fi platita o taxa unica, de 5 lei. Astfel, pentru un permis de categoria A (pentru toate vehiculele motorizate pe doua roti ) se plateste in prezent o taxa de 4 lei, iar pentru categoria A1 (motorete cu o capacitate cilindrica mai mica sau egala cu 50 cc si care nu pot depasi o viteza de 50 km/h) este solicitata o taxa de 3 lei. Suma maxima de 5 lei este perceputa in prezent doar pentru permisele de categorie B (autoturisme cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si cu cel mult 9 locuri), B1 (vehicule care pot fi conduse de la 16 ani) si BE (autoturism cu remorca).
Este introdusa, totodata, o taxa unica de 24 lei pentru examinarea candidatilor cu scoala auto absolvita in vederea obtinerii permisului din categoriile si subcategoriile C, C1, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E. Taxa este insa semnificativ mai mare raportat la suma solicitata in prezent pentru permisul de categoria C1 si D1 (vehicule comerciale cu masa maxima mai mica sau egala cu 7,5 tone, respectiv microbuz cu maximum 17 locuri), de 10 lei, precum si pentru C1E (vehicul comercial cu remorca si masa maxima de pana la 12 tone), D1E (microbuz cu remorca si masa maxima de pana la 12 tone), si D (autobuze), de 12 lei.
Noua taxa unica depaseste in valoare si suma perceputa in prezent pentru acordarea permisului de categoria DE (autobuz cu remorca), de 15 lei, si se apropie doar de taxa ceruta pentru permise C (vehicule comerciale grele) si CE (TIR), de 27 lei.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice