Bancile nu vor o lege a falimentului pentru persoane fizice
Data publicarii: 28-09-2009 | Finante-BanciRomanii care nu isi mai pot plati datoriile la banci ar putea intra sub protectia tribunalului. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) nu este de acord cu Legea falimentului personal, a declarat, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele institutiei. "Nu suntem pregatiti pentru o lege a falimentului persoanelor fizice in acest moment. Ramanem, insa, deschisi unui dialog pe aceasta tema. Trebuie sa vedem ce amendamente au fost facute proiectului de lege depus la Senat", a explicat Ghetea, la o emisiune TV. Oficialul ARB a adaugat ca in Romania exista circa 400 de executori judecatoresti, numar prea mic pentru a suporta "avalansa de falimente bancare pentru persoane fizice".
La mana bancilor
"In opinia mea, cred ca bancile ar trebui lasate sa decida singure cum procedeaza atunci cand un client intra in insolventa. Fiecare banca are posibilitatea de a sterge anumite datorii ale clientilor dupa ce epuizeaza toate variantele legale", a precizat Radu Gratian Ghetea. Proiectul de lege, introdus in Parlament de senatorul Iulian Urban, ar permite romanilor supraindatorati, care nu isi mai pot plati ratele la banci, sa intre sub protectia tribunalului.
Dupa modelul legii falimentului personal din SUA, instantele vor putea stabili daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos.
Astfel, persoanele fizice care au fost disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu ar putea intra in faliment scuzabil, beneficiind de reesalonarea platilor, de administrarea veniturilor familiei de catre un administrator judiciar, iar dupa expirarea acestei perioade ar avea dreptul sa solicite noi credite.
Scapi de 25% din datorie
Proiectul mai prevede ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minim de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.
"Debitorul de rea-credinta si debitorul fraudulos vor putea fi sanctionati, in conditiile prezentei legi, odata cu inchiderea procedurii, precum si pentru bancruta frauduloasa, cu interdictii si decaderi profesionale. Dreptul de abitatie va putea fi acordat de instanta unui astfel de debitor numai in conditii exceptionale, cand debitorul sau familia acestuia ar putea fi supus unui pericol grav in caz de evacuare si numai limitat la o perioada de maxim trei luni de la data vanzarii locuintei", arata proiectul. O astfel de lege functioneaza de ani buni in Statele Unite, iar in Uniunea Europeana singurele state care nu au inclus in legislatie prevederi privind falimentul persoanei fizice sunt Romania si Bulgaria.
De precizat ca, in lipsa unei reglementari in legislatia nationala, se poate cere protectie in instanta pentru o persoana fizica pornind de la directiva europeana.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice