Fiscul nu-i poate prinde pe evazionisti

Data publicarii: 28-09-2009 | Finante-Banci

Neinregistrarea contractelor este descoperita uneori intamplator. De cele mai multe ori, sunt prinsi doar cei care vin dupa adeverinte. Persoanele fizice care omit sa-si depuna la administratia financiara contractele incheiate si declaratiile sunt depistate intamplator, iar in unele cazuri chiar niciodata, relateaza revista "Capital" din aceasta saptamana.

Gasirea cetatenilor "evazionisti" este foarte dificila. "In urma controalelor la firme pot fi identificate tranzactii economice efectuate in baza unor relatii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu si-au indeplinit obligatiile de inregistrare si de declarare a veniturilor", afirma Sorin Istrate, managing partner la firma de servicii de consultanta financiara si fiscala Contexpert, citat de revista "Capital".

Inspectii fiscale la cetateni

In aceste cazuri, reprezentantii autoritatii fiscale pot organiza inspectii fiscale la acele persoane fizice, pentru a descoperi sumele pe care trebuie sa le plateasca pentru veniturile nedeclarate si impozitele neplatite.

O alta modalitate de depistare a celor care nu-si depun declaratiile si nu platesc impozitele este sa puna fata in fata declaratia 205 a companiilor cu declaratia 200 a persoanelori fizice. "Aceasta verificare se poate face, insa, doar in cazul veniturilor pentru care firmele retin la sursa impozitul, nu si pentru celelalte", precizeaza Istrate.

De cele mai multe ori insa, cetatenii cu probleme sunt prinsi si amendati atunci cand se duc singuri sa-si inregistreze contractele, pentru a obtine de la Fisc o adeverinta, de exemplu, pentru dosarul de credit bancar.

Codul de procedura fiscala spune ca, in cel mult 30 de zile de la data incheierii unui contract prin care cetateanul obtine venituri, documentul trebuie inregistrat la administratia financiara.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: