Saracii bancheri! BNR pune conditii la bonusuri
Data publicarii: 28-09-2009 | Finante-BanciBNR pune piciorul in prag: s-a terminat cu bonusurile "grase" in industria bancara. Cel putin in ceea ce priveste performanta, bancherii vor fi rasplatiti in functie de reusitele viitoare, nu doar de cele trecute, astfel ca acestia vor avea tot interesul sa faca strategii fructuoase pe termen lung.
Propriu-zis, institutiile de credit din Romania trebuie sa asigure un raport rezonabil intre remuneratia de baza si bonusurile acordate executivilor. In cazul in care bancherul primeste un bonus semnificativ, acesta nu trebuie sa fie doar o plata in numerar, ci trebuie sa contina si o componenta flexibila, amanata, cum ar fi actiuni, optiuni sau alte fonduri, se arata intr-un nou regulament al Bancii Nationale a Romaniei publicat la finele saptamanii trecute in MO. "Preocuparea privind reglementarea politicii de remunerare si a bonusurilor din banci este una internationala. Prin emiterea acestui regulament, cred ca BNR se aliniaza demersurilor similare intreprinse in cadrul Uniunii Europene.
Totusi, in Romania nu putem vorbi despre bonusuri exagerate, la nivelul sistemului bancar", a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
Pana anul trecut, bonusurile puteau chiar sa dubleze partea fixa a remuneratiei unui bancher, ajungand la valori de zeci sau, uneori, sute de mii de euro, 2009 fiind un an mai "sarac" din acest punct de vedere.
Acestea sunt cateva dintre principalele prevederi ale actului emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si al carui scop declarat este descurajarea asumarii excesive de riscuri, din perspectiva politicii de remunerare a bancilor. Prin aceste reglementari, banca centrala se alatura normelor si demersurilor europene in materie, subiect discutat pe larg in cadrul recentului summit G20.
Principalul scop este prevenirea acordarii de stimulente pentru asumarea excesiva de riscuri. "Sunt reguli si uzante internationale. Romania nu trebuie sa faca exceptie de la acestea, iar bancile comerciale din Romania au tinut intotdeauna cont de recomandarile BNR", a spus Radu Gratian-Ghetea, presedintele CEC Bank.
O alta regula cuprinsa in actul BNR spune ca, in situatia in care executivii sunt eligibili pentru acordarea de stimulente corelate cu performanta institutiei de credit, remuneratia trebuie sa se faca dupa anumite conditii obiective. Regulamentul arata ca aceste stimulente nu trebuie corelate "in mod excesiv" cu performanta pe termen scurt a bancii.
"Nu poti face un profit mare acum si dupa aceea sa acorzi prime in dauna sustenabilitatii pe termen lung a bancii. Asa s-a intamplat in Statele Unite si s-au vazut efectele", a mai spus reprezentantul Bancpost.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii