Efectele pozitive ale recesiunii asupra angajatilor
Data publicarii: 27-09-2009 | HR/CariereUltimul an a fost, fara indoiala, unul extrem de greu, atat pentru cei aflati in cautarea unui job, confruntati cu disparitia brusca a oportunitatilor, cat si pentru cei deja angajati, aflati in permanenta sub presiunea pierderii locului de munca.
Desi, in mare parte, recesiunea economica a avut un efect negativ, la nivel global milioane de oameni ramanand fara serviciu, cu putin efort se pot gasi si cateva aspecte pozitive, manifestate, mai ales, sub forma unor lectii de viata care ne fac mai putin vulnerabili crizelor viitoare.
Astfel, multi angajati au invatat ca nu trebuie niciodata sa uite de reteaua de cunoscuti sau prieteni cladita de-a lungul timpului. Vechile cunostinte se pot dovedi salvatoare, singura conditie fiind ca inca sa ai o poarta de deschidere spre ele.
O alta lectie predata de criza se refera la necesitatea perfectionarii profesionale continue. A nu fi la curent cu ultimele evolutii, descoperiri sau inovatii in domeniul tau de activitate, creste semnificativ riscul de a deveni victima a crizei.
In cadrul unui sondaj efectuat de Accountemps, firma specializata in consultanta financiara, in care angajatii au fost intrebati ce efecte pozitive a avut criza asupra lor, 53% au spus ca au fost desemnati sa preia un nou proiect, 52% ca au devenit mai responsabili si 52% ca au invatat cum sa gestioneze si sa faca fata provocarilor.
In plus, dupa terminarea valurilor de restructurari, companiile si-au pastrat angajatii cei mai eficienti. Mentinerea lor in companie este o prioritate pentru patroni si managerii de resurse umane, fapt ce are un impact pozitiv asupra modului in care sunt tratati. "Companiile sunt acum intr-o mai mare masura pro-active. Stiu ca trebuie sa-si faca angajatii fericiti pentru a nu-i pierde. De aceea, sunt mult mai interesate daca au vreo frustrare, daca sunt epuizati sau daca au nevoie de ajutor", spune Melany Carvin, specialist in HR.
Mai mult, pentru o parte a celor ramasi fara job, aceasta experienta nu a fost una in intregime negativa. Conform unui studiu realizat de site-ul SnagAJob, 10% dintre cei disponibilizati vad partea buna a somajului. 49% spun ca vor avea mai mult timp pentru familie si prieteni, iar 62% spun ca au invatat cum sa se descurce cu resurse limitate.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman