Cum tratezi firma ranita de criza
Data publicarii: 25-09-2009 | AfaceriReorganizarea sub Legea insolventei lasa o urma de speranta pentru o afacere inglodata in datorii sau afectata de recesiune. O companie aflata in procedura de insolventa este ferita de creditori intrucat acestia nu ii mai pot cere sa-si plateasca datoriile si nici dobanzile aferente.
Reorganizarea activitatii unei firme sub protectia Legii insolventei presupune ca in aceasta perioada compania sa fie pusa la adapost de creditori. Procesul de reorganizare trebuie sa cuprinda un plan de afaceri viabil si un program de plata a creantelor, precum si masurile de punere in aplicare. Insa, in Romania, aceasta procedura este putin utilizata. "La sfarsitul verii, din cele 15.000 de dosare de insolventa deschise, doar 440 sunt de reorganizare, potrivit lui Arin Octav Stanescu, managing partner la Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.
Potrivit legii intra in procedura de insolventa orice firma ce are o datorie mai mare de 30.000 de lei si a depasit cu 30 de zile data scadenta la care trebuia sa efectueze ultima plata catre creditori. Totusi, firmele de mari dimensiuni au mai multe sanse sa evite aceasta situatie daca creditorii lor sunt institutii bancare. "Bancile negociaza altfel, riscul este mai mare si atunci se ajunge la reesalonarea datoriilor, iar debitorii au sanse mai mari de a rezolva totul in afara instantei", explica Speranta Munteanu, senior director Business Recovery Services in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
Creantele sunt "inghetate"
Printre avantajele de care se bucura o firma aflata sub protectia Legii insolventei se numara faptul ca, in aceasta perioada, debitorul are un anumit control asupra creditorilor pentru ca acestia nu ii mai pot cere sa plateasca datoriile. Insa, Munteanu spune ca aceasta procedura este destul de costisitoare si dureaza foarte mult, timp in care afacerea sta pe loc.
"Durata minima de la deschiderea unei proceduri de insolventa pana la inchiderea ei, fie ca se rezolva prin reorganizarea sau prin falimentul companiei, este de 170 de zile", adauga ea. Procedura de insolventa poate dura pana la patru ani. Atunci cand debitorul decide sa deschida procedura de insolventa pentru ca se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile, cererea se judeca de urgenta in cinci zile. "Firmele aflate in aceasta situatie trebuie sa stie ca furnizorii de electricitate, gaze sau telefonie nu au dreptul sa sisteze aceste servicii pe toata durata procedurii. Nici dobanzile aferente creditelor nu mai curg", afirma Lorena Stoian, partener Vasile Deleanu si Asociatii.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des