Lectia de ecologie: cladirile verzi, eficienta energetica
Data publicarii: 25-09-2009 | MediuCum ar fi sa poti proteja mediul stand in casa? Suna imposibil dar nu este. Ar fi chiar foarte usor daca ai locui intr-o cladire verde. O astfel de constructie presupune, pe scurt, folosirea surselor de energie regenerabila si protejarea mediului inconjurator, prin utilizarea de materiale reciclabile si prin adoptarea unui sistem de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare.
Un astfel de proiect presupune un efort al tuturor celor implicati in proces, adica investitori, arhitecti, ingineri, operatori si viitori rezidenti, spune Steven Borncamp, fondator al Romania Green Building Council, o organizatie care cuprinde firme de arhitectura si isi propune sa incurajeze piata constructiilor verzi.
"Ca orice idee inovatoare, aceasta este o nisa practicata de cativa vizionari", precizeaza acesta, subliniind ca domeniul este o provocare in Romania.
Ce este o cladire verde
Termenul de "verde" defineste orice constructie noua sau veche care minimizeaza sau elimina riscul de a dauna mediului. Constructorii pot folosi solutii tehnice moderne, cum ar fi ferestrele specializate sau solutii traditionale, ca ventilatia naturala.
Cel mai important avantaj este reducerea costurilor energetice si a celor de reciclare, explica Steven Borncamp, adaugand ca studiile arata ca imobilele iluminate natural imbunatatesc productivitatea angajatilor.
Un alt avantaj este ca, spre deosebire de cladirile traditionale unde costurile cresc pe masura ce constructia ia avant, ridicarea de case verzi costa mai mult la nivel de proiectare, dar suma scade pe masura ce cladirea este construita.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman