Masurile anticriza romanesti au luat nota 1,3 din 9
Data publicarii: 25-09-2009 | ActualitateMasurile anticriza adoptate in tara noastra sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume, dupa cum arata un studiu realizat de centrul de cercetare in domeniul economiei CESifo Group.
Centrul de cercetare a intervievat analisti din fiecare tara, iar, pentru tara noastra, acestia au declarat ca lipsa de eficienta are in vedere atat amploarea, cat si structura acestor masuri. Mai mult, pe o scara de la unu la noua, masurile adoptate in Romania pentru combaterea crizei au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania intervievati de catre CESifo.
In Europa, o valoare mai slaba a fost obtinuta doar de Letonia, unde analistii au cotat masurile anticriza cu punctajul minim, anume 1. In plus, la nivel mondial, doar Bolivia, Guatemala si Venezuela au obtinut evaluari inferioare Romaniei, scorul acestor state fiind tot 1. Nota 1 reprezinta masuri insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri "mai mult sau mai putin suficiente", iar nota 9 reprezinta initiative absolut suficiente.
Cel mai bun scor a fost obtinut de Norvegia, 7,4 puncte. In afara Norvegiei, doar trei state au mai depasit nota 7, anume China, Australia si Danemarca. Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, a primit nota 5 de la economistii consultati de CESifo.
In acelasi timp, in Europa Centrala si de Est, cele mai bune performante au fost consemnate de Cehia (6,3 puncte) si Lituania (5 puncte). Masurile luate de vecinii nostri bulgari au obtinut un calificativ destul de bun pentru aceasta regiune, anume 3,4 puncte. Dincolo de acest fapt, bulgarii au aprobat, chiar in aceasta saptamana, un nou set de masuri anticriza.
Instabilitate politica si coruptie
Un alt aspect analizat de CESifo este factorul politic. Astfel, grupul de cercetare considera ca stabilitatea politica se poate deteriora in Romania in urmatoarele sase luni. Mai mult, factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.
Pe de alta parte, un alt semnal de alarma se refera la coruptie. In acest sens, circa jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei, ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.
Putine restrictii pentru investitorii straini
Exista si un capitol unde Romania sta ceva mai bine. Astfel, analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine. La aceast capitol, tara noastra a fost punctata cu nota 7,3 si face parte din categoria statelor cu restrictii aproape inexistente.
In aceasta ierarhie, Romania depaseste state precum Franta, Norvegia, Suedia, Olanda, Statele Unite, Germania, Spania, Italia. De asemenea, cel mai bun scor a fost obtinut de Finlanda (8,6 puncte), care a fost urmata de Israel, Hong Kong, Peru, Uruguaz, Danemarca. In plus, in partea de jos a ierarhiei, unde sunt plasate statele in care aceste restrictii, juridice si administrative, sunt destul de pregnante, regasim China, Rusia, Zimbabwe, Ecuador.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii