Masurile anticriza romanesti au luat nota 1,3 din 9
Data publicarii: 25-09-2009 | ActualitateMasurile anticriza adoptate in tara noastra sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume, dupa cum arata un studiu realizat de centrul de cercetare in domeniul economiei CESifo Group.
Centrul de cercetare a intervievat analisti din fiecare tara, iar, pentru tara noastra, acestia au declarat ca lipsa de eficienta are in vedere atat amploarea, cat si structura acestor masuri. Mai mult, pe o scara de la unu la noua, masurile adoptate in Romania pentru combaterea crizei au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania intervievati de catre CESifo.
In Europa, o valoare mai slaba a fost obtinuta doar de Letonia, unde analistii au cotat masurile anticriza cu punctajul minim, anume 1. In plus, la nivel mondial, doar Bolivia, Guatemala si Venezuela au obtinut evaluari inferioare Romaniei, scorul acestor state fiind tot 1. Nota 1 reprezinta masuri insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri "mai mult sau mai putin suficiente", iar nota 9 reprezinta initiative absolut suficiente.
Cel mai bun scor a fost obtinut de Norvegia, 7,4 puncte. In afara Norvegiei, doar trei state au mai depasit nota 7, anume China, Australia si Danemarca. Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, a primit nota 5 de la economistii consultati de CESifo.
In acelasi timp, in Europa Centrala si de Est, cele mai bune performante au fost consemnate de Cehia (6,3 puncte) si Lituania (5 puncte). Masurile luate de vecinii nostri bulgari au obtinut un calificativ destul de bun pentru aceasta regiune, anume 3,4 puncte. Dincolo de acest fapt, bulgarii au aprobat, chiar in aceasta saptamana, un nou set de masuri anticriza.
Instabilitate politica si coruptie
Un alt aspect analizat de CESifo este factorul politic. Astfel, grupul de cercetare considera ca stabilitatea politica se poate deteriora in Romania in urmatoarele sase luni. Mai mult, factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.
Pe de alta parte, un alt semnal de alarma se refera la coruptie. In acest sens, circa jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei, ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.
Putine restrictii pentru investitorii straini
Exista si un capitol unde Romania sta ceva mai bine. Astfel, analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine. La aceast capitol, tara noastra a fost punctata cu nota 7,3 si face parte din categoria statelor cu restrictii aproape inexistente.
In aceasta ierarhie, Romania depaseste state precum Franta, Norvegia, Suedia, Olanda, Statele Unite, Germania, Spania, Italia. De asemenea, cel mai bun scor a fost obtinut de Finlanda (8,6 puncte), care a fost urmata de Israel, Hong Kong, Peru, Uruguaz, Danemarca. In plus, in partea de jos a ierarhiei, unde sunt plasate statele in care aceste restrictii, juridice si administrative, sunt destul de pregnante, regasim China, Rusia, Zimbabwe, Ecuador.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice