Proiect de lege privind activitatea de lobby: Nita legifereaza traficul de influenta
Data publicarii: 24-09-2009 | PoliticaMinisterul IMM-urilor, condus de PSD-istul Constantin Nita, a lansat in dezbatere un proiect de lege privind activitatea de lobby. Daca, in prezent, unele legi sunt date cu "dedicatie" pentru anumite persoane sau firme dupa ce se fac diverse interventii, pe viitor traficul de influenta va fi legal. Adica, guvernul Boc vrea sa legifereze activitatea de lobby in toate in stitutiile statului, de la cel mai inalt nivel - parlament - pana la ultimul - consiliile locale, noteaza Evenimentul Zilei.
Mai catolici decat Papa
Ministerul pentru IMM-uri a lansat, ieri, in dezbatere publica proiectul de lege privind organizarea activitatii de lobby. Proiectul defineste notiunea "lobbyst de profesie", respectiv persoana care, in calitate de angajat al unui client si in schimbul unor compensatii materiale sau de alta natura, presteaza servicii care implica mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu si acea persoana ale carei activitati de lobby constituie mai putin de 20% din serviciile furnizate clientului sau intr-o perioada de sase luni.
Legea interzice desfasurarea activitatii de lobby de catre parlamentari, membri ai guvernului, angajatii din administratia publica, agentii sau re giile de stat, directorii si membrii din conducerea acestora, precum si de catre operatorii economici in cadrul caruia statul detine o participatie mai mare de 51%. Nici partidele politice si persoanele din con ducerea acestora nu pot face lobby.
Contactat de EVZ, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca initiatorii proiectului de lege vor ca "noi sa fim mai catolici decat Papa", adica, daca la nivelul UE activitatea de lobby este abia la inceputuri, ministerul vrea sa introduca lobby-ul peste tot.
"Trebuie facut etapizat. Nu trebuie sa trecem dintr-o extrema in alta. O sa avem vineri (maine - n.r.) o intalnire cu mai multe asociatii si vom veni cu propuneri", a spus Parvan. Potrivit acestuia, activitaea de lobby trebuie reglementata doar la nivel de parlament. "Nu are rost sa se creeze aceasta meserie, sa fie introdusa in codul meseriilor. E de ajuns ca lobby-ul sa fie implementat doar la nivel de parlament, cu un minim de date, adica ideea pentru care se face, grupul de interese etc.", a adaugat Parvan.
Totodata, presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, considera ca, din punctul de vedere al initiatorului, proiectul va rezolva traficul de influenta, insa in prezent, prin Legea transparentei decizionale si prin Legea accesului la informatiile de interes public, nu este restrictionat in niciun fel lobby- ul transparent. Si Nicosevici spune ca ministerul a facut exces de zel, intrucat legiferarea trebuie facuta etapizat.
Insa ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, crede ca lobby-ul trebuie introdus peste tot.
"Oricum, mediul de afaceri influenteaza deciziile de la nivelul structurilor administrative. Nu exista om de afaceri care sa nu fie interesat de o interventie asupra deciziilor autoritatilor. Aceste implicari trebuie sa se faca transparent", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Nita.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii