Ce s-a intamplat cu cei care au provocat criza financiara?

Data publicarii: 24-09-2009 | International

S-au retras din activitate, au infiintat mici afaceri si firme de consultanta sau au probleme cu legea. Astfel isi ocupat timpul titanii financiari, care au avut miliarde de dolari pe mana inainte de 2007 si au "reusit" sa provoace o recesiune mondiala. Ce s-a intamplat cu acesti finantisti, dupa ce au renuntat la pozitiile pe care le ocupau? Huffington Post, citat de ziare.com, a gasit cateva raspunsuri:

Stanley O'Neal, fost director executiv si presedinte al Merrill Lynch:

A facut investitii riscante in piata de ipoteci subprime, ceea ce a condus la demiterea sa. O'Neal a fost numit "Cel mai prost director executiv din toate timpurile", de catre CNBC, dar, cand a fost inlocuit de John Thain, in 2007, a luat cu el actiuni in valoare de 161,5 milioane de dolari. In 2008, a fost primit o functie de conducere in consiliul director al producatorului de aluminiu Alcoa, insa, potrivit zvonurilor, inca are timp sa joace golf de cateva ori pe saptamana.

Franklin Raines, director executiv al Fannie Mae intre 1999 - 2004:

Si-a  dat demisia in urma acuzatiilor ca ar fi manipulat bilanturile contabile, in asa fel incat el si alti manageri seniori sa primeasca bonusuri exorbitante. In 2006, Guvernul l-a dat in judecata, alaturi de alti doi asociati, pentru a recupera 115 milioane de dolari in bonusuri nemeritate si 100 de milioane de dolari in taxe, insa cei trei au ajuns la o intelegere in afara tribunalului si au platit doar 31,8 milioane de dolari. In prezent, Raines este pensionar.

Hank Paulson, fost Secretar al Trezoreriei si director al Goldman Sachs:

Paulson era "la carma" in momentul cand sistemul financiar global s-a prabusit, in 2008, si, sub indrumarea sa, Guvernul american a intervenit pentru a salva Wall Street-ul. De cand a renuntat la postul de sef al Trezoreriei, Paulson a devenit profesor la Facultatea pentru Studii Internationale Avansate Paul Nitze din cadrul Universitatii Johns Hopkins.

Joseph Cassano, fost director al produselor financiare la AIG:

Si-a dat demisia in februarie 2008, dupa ce divizia pe care o conducea a cauzat pierderi de miliarde de dolari. Cassano, care a castigat 300 de milioane de dolari cat timp a lucrat la AIG, a fugit in Londra, unde, potrivit zvonurilor, se ocupa cu plimbarile pe bicicleta in jurul cartierului in care locuieste. Insa procurorii americani vor sa-l aduca inapoi in New York, unde va fi judecat pentru frauda.

Richard Fuld, fost director al Lehman Brothers:

Din cauza sa, intregul sistem financiar american, urmat de cel global s-au prabusit. In prezent, are o firma de consultanta, Matrix Advisors, si lucreaza pentru Alvarez and Marsal, firma care se ocupa de restructurarea Lehman. Crede ca este "tapul ispasitor", neconsiderandu-se vinovat de caderea bancii pe care o conducea.

Jimmy Cayne, fost director Bear Stearns:

In timp ce banca sa se prabusea, Cayne isi ocupa timpul jucand bridge si fumand marijuana. Dupa cateva luni, consiliul director l-a concediat, Cayne pierzand un miliard de dolari din averea sa, din cauza prabusirii actiunilor Bear Stearns. Astazi, pensionarul de 75 de ani joaca, in continuare, bridge si este vazut frecvent in restaurantul San Pietro din Manhattan. Inca se lupta sa-si spele reputatia, sustinand ca fumeaza marijuana nu de placere, ci pentru "managementul durerilor" pe care le are.

Sandy Weill, fost director si presedinte al Citigroup:

Este unul din finantistii care au militat pentru o piata foarte putin reglementata, in anii 1990. Imediat dupa ce Citigroup a primit 45 de miliarde de dolari din partea statului, Weill a folosit avionul privat al companiei pentru a-si duce familia in vacanta intr-o statiune mexicana, de Revelion.

Alan Greenspan, fost presedinte al Federal Reserve:

A fost invinuit de facilitarea castigurilor facile in sistemul bancar, lucru ce a condus la criza financiara. Insa, de cand a renuntat la functia de la Fed, in 2006, Greenspan s-a descurcat destul de bine. Este consultant pentru fondul de investitii Paulson & Co, Deutsche Bank si firma de investitii Pacific Investment Management. El a recunoscut ca nu si-a dat seama ca exista o "bula" in domeniul imobiliar pana cand era prea tarziu, dar declara ca isi pastreaza increderea in piata libera a capitalismului.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: