Kaspersky: Internetul nu va fi sigur niciodata
Data publicarii: 23-09-2009 | IT&CFondatorul producatorului rus de programe antivirus spune ca pentru reducerea atacurilor cibernetice utilizatorii ar trebui sa se inregistreze la fiecare accesare a internetului. Fondatorul Kaspersky Lab sustine ca usurinta cu care poti efectua un atac cibernetic si lipsa cadrului legislativ sunt principalele cauze ale infractiunilor virtuale.
Eugene Kaspersky, fondatorul producatorului rus de solutii de securitate cu acelasi nume, este ferm convins ca internetul nu este sigur. El spune ca sunt multi bani in mediul online, motiv pentru care atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. Kaspersky sustine ca atacurile sunt usor de pus in aplicare, din punct de vedere tehnic, mai ales ca nu exista contact fizic cu victima.
Totodata, omul de afaceri rus considera ca diferentele legislative dintre tari precum si posibilitatea pastrarii anonimatului si atacarea din alte state, mult indepartate de locatia victimei, sunt alte motive care aduc profituri.
Atac cibernetic de 248 de milioane de euro
Eugene Kaspersky a dat si un exemplu despre cat de repede pot hackerii sa sustraga date si mai ales sume importante de bani. Este vorba de incercarea unui grup de a fura aproape 250 de milioane de euro din conturile unei sucursale a bancii japoneze Sumitomo din Londra. Kaspersky povesteste ca hotii au facut rost de datele angajatilor bancii, dupa care au instalat un key-logger (inregistrator de date).
Apoi, au introdus datele celor care lucrau la serviciul de tranzactii si au incercat sa initieze operatiunea, insa au completat gresit formularele. Tranzactia a fost refuzata, iar hotii s-au intors a doua zi la sediul bancii pentru a recompleta formularele.
Au fost prinsi de politie pentru ca sistemul de monitorizare al platilor trimit un mail de informare despre tranzactii esuate in valoare de 225 de milioane de lire sterline (248 de milioane de euro).
Pentru reducerea acestor atacuri, Kaspersky spune ca trebuie limitate serviciile disponibile pe internet, adoptarea unor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar mai putin flexibile, precum si imbunatatirea pregatirii fortelor politienesti.
Fondatorul Kaspersky considera internetul drept o alta utilitate publica, precum electricitatea sau transporturile. Pentru a beneficia de acestea din urma, oamenii trebuie sa se identifice.
Pasaport pentru internet
Retelele de utilitati publice au reguli care trebuie respectate, pe internet insa nu trebuie sa te autentifici. Kaspersky spune ca anonimatul este cheia si trebuie oprit, considerand ca o posibila solutie ar fi introducerea unui pasaport. El a aratat ca, in pofida cresterii nivelului de securitate, vor exista mereu "criminali" informatici profesionisti.
Ca urmare, propune aparitia unui "guvern" al internetului care sa-i opreasca pe multi dintre acestia, sa reduca mesajele spam sau continutul ilegal pe site-uri. In viziunea omului de afaceri rus, "guvernul" internetului va impiedica si crima organizata si ata-curile teroriste. Intrebat cand va deveni internetul un loc sigur, Kaspersky a dat un raspuns dezamagitor: niciodata!
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman