In 10 ani, toata lumea va folosi internetul pe mobil
Data publicarii: Astazi, 22-09-2009 | IT&CNumarul romanilor care detin un blog creste de la un an la altul, tot mai multi romani folosesc servicii de socializare si aplicatii web 2.0 online si, de asemenea, creste numarul celor care le acceseaza de pe telefonul mobil. Cam acestea ar fi concluziile celei de-a doua editii a Webstock 2009.
O simpla adunare a numarului de utilizatori de telefonie mobila indica un total de aproape 29 milioane de utilizatori in Romania. Din acestia, 17,2% se conecteaza la internet printr-o conexiune mobila, iar in proportie de 42% se acceseaza pagini web de pe mobil. In concluzie, 7% din numarul total de abonati ai serviciilor de telefonie mobila navigheaza pe internet prin intermediul telefonului mobil. Conform unor statistici ale Uniunii Europene, in tarile vestice 22% din posesorii de telefoane mobile folosesc internetul prin aceste dispozitive, in timp ce in est totalul utilizatorilor ajunge pe la 15%. "Sunt inca o serie de bariere care impiedica utilizatorul sa navigheze pe internet de pe telefonul mobil. Una dintre acestea este reprezentata de caracteristicile dispozitivelor.
Dar acestea se imbunatatesc de la an la an, iar eu cred ca in 10 ani toata lumea va avea telefoane mult mai puternice", a explicat pentru Romania libera Stephanie Jackson, Senior Director Online Marketing la Vodafone Romania. Jackson, care a vorbit in cadrul Webstock 2009 despre faptul ca internetul pe telefonul mobil nu se mai rezuma doar la stiri si jocuri, considera ca tot mai multe companii isi adapteaza site-urile pentru utilizarea lor cu telefonul mobil. "Sunt multe site-uri care permit o navigare facila de pe mobil, dar ele nu reprezinta majoritatea", a mai spus ea.
Pretul, marele impediment?
O alta bariera despre care vorbea Jackson este si cea reprezentata de preturile telefoanelor mobile. Un telefon ce are ecran cu o diagonala peste 3 inch (valoare considerata de specialisti ideala pentru navigarea pe internet) costa peste 250 de euro chiar si pentru abonament. Insa specialista de la Vodafone Romania considera ca in urmatorii ani preturile vor scadea si tot mai multi utilizatori isi vor cumpara aparate performante. "Oricum, utilizatorii nu trebuie sa aiba un telefon smartphone. Informatiile utile - precum stirile zilei, informatii despre vreme sau cursul valutar - pot fi accesate si de pe un telefon cu un ecran mai mic", explica Jackson.
La aceasta se adauga mitul conform caruia internetul mobil este scump. In ultimii doi ani, principalii jucatori din piata telecom - Orange si Vodafone - au micsorat tarifele, iar Zapp a lansat anul acesta o serie de optiuni accesibile. Pana la sfarsitul anului se asteapta si intrarea Cosmote cu servicii de internet pe mobil (altele decat cele GPRS actuale, care sunt destul de scumpe). La Orange, abonatii isi pot activa extraoptiuni cu 10, 100 sau 500 MB inclusi pentru trafic de internet pe mobil la un pret lunar de 2, 4 sau 6 euro (TVA inclusa). La Vodafone, pentru 4,76 euro/luna utilizatorii au 500 MB trafic inclus. La Zapp, pentru pachetul eGeneration, cu telefon inclus, contra 10 euro pe luna utilizatorul primeste trafic nelimitat pe internet si acces nelimitat la e-mail si messenger.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des