Taxa auto record in Romania: 10.750 euro
Data publicarii: 22-09-2009 | AutoControversata taxa de poluare auto ajunge sa reprezinte, in medie, 5% din pretul unei limuzine sau al unui supercar de lux. Nesemnificativ, si-au spus zeci de romani care si-au cumparat masini noi cu preturi de la 100.000 la 450.000 de euro.
Nivelul taxei de poluare auto pentru autoturismele noi de lux, cele ale caror valori depasesc 100.000 de euro, poate ajunge la pretul unei masini de clasa mica din import sau la pretul celei mai scumpe variante de Dacia Logan berlina. Potrivit calculelor The Money Channel, cea mai mare taxa auto platita de un client din Romania in acest an a fost de 10.751 de euro pentru un Ferrari 599 GTB Fiorano care costa peste 250.000 de euro.
Clientii SUV-ului ML 63 AMG de la Mercedes-Benz au platit o taxa auto de 10.573 de euro, in conditiile in care pretul de lista pentru acest autovehicul este de 105.000 de euro. Pe locul al treilea in topul celor mai mari taxe se afla un alt Ferrari. Pentru Scaglietti, taxa auto ajunge la 10.327 de euro, chiar daca pretul de achizitie de 271.000 de euro este mai mare decat in cazul modelului Fiorano. Brandul Bentley are mai multe modele cu taxe de 10.298 de euro, cum este cazul lui Continental GT Speed sau al limuzinei Flying Spur Speed.
Pe locul al cincilea in clasamentul celor mai mari taxe auto platite in acest an se afla cel mai scump autoturism cumparat de vreun client roman in primele opt luni din acest an. Maybach 57S are un pret de lista de 443.000 de euro si a fost achizitionat in mai 2009. Taxa auto pentru acest model este de 10.210 euro. Prin comparatie, cea mai scumpa varianta a modelului Logan berlina costa 10.700 de euro.
Masinilor supersport, SUV-urilor si limuzinelor cu motorizari de varf, de peste 500 de cai putere, li se aplica o taxa de poluare auto care poate ajunge la cinci cifre in euro. Factorii care influenteaza decisiv cuantumul taxei unei masini noi nu au legatura cu pretul de achizitie sau cu puterea motorului, ci tin cont de capacitatea cilindrica si de emisiile de dioxid de carbon. In cazul acestor masini, cilindreea masoara aproximativ 6.000 de centimetri cubi, iar emisiile de dioxid de carbon se ridica, in medie, la 400 de grame pe kilometru.
In total, cel putin 45 de romani au platit o taxa auto de peste 10.000 de euro numai in primele opt luni din acest an. Aceste cifre sunt valabile doar pentru masinile noi inmatriculate in Romania si care apartin unui numar de sase branduri exclusiviste: Ferrari, Maserati, Bentley, Aston Martin, Lamborghini si Maybach. Fiecare dintre aceste branduri produc modele ale caror preturi au sase cifre exprimate in euro. Vanzarile de masini de lux cresc daca luam in calcul si vanzarile altor doua branduri, cum sunt Mercedes sau Porsche, care au modele ce pot ajunge la 200.000 de euro.
De partea cealalta, piata auto din Romania a scazut cu 53,5%, la mai putin de 104.000 de autovehicule. Taxa de poluare auto in forma actuala a fost introdusa pe 19 februarie 2009 si este cea de-a patra varianta din ultimii doi ani si jumatate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice