6.500 de bucuresteni morti la un cutremur mare
Data publicarii: 22-09-2009 | ActualitateUn cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, ar pune la pamant Bucurestiul. In cazul producerii unui seism in jurul orei 21.00, 6.500 de bucuresteni si-ar putea pierde viata, 16.000 ar fi raniti grav, 10.500 - spitalizati, 13.000 - raniti usor, iar 95.000 ar ramane captivi in cladiri sau sub daramaturi. Cifrele se regasesc intr-un proiect de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care ar putea fi aprobat pe 25 septembrie si care va ajuta autoritatile sa intervina prompt in cazul producerii unui dezastru.
Un cutremur similar celui din martie 1977, de 7,3 pe scara Richter, ar pune la pamant Capitala. In '77, seismul de 55 de secunde a facut 1.578 de victime, din care 1.424 in Bucuresti.
"Planul de Analiza si Acoperire a Riscurilor pentru anul 2009" - realizat de specialisti din cadrul primariei, prefecturii, dar si din ministerele Internelor si Locuintelor - e primul document care ‚‚contabilizeaza'' victimele si pagubele materiale in caz de seism major si le este de folos autoritatilor pentru a interveni prompt. Potrivit planului, 23.000 de imobile vor suferi avarii de gradul 4 si 5, adica, fie avarii serioase la pereti si acoperisuri, fie distrugeri complete.
Nu mai putin de 450.000 din cei 2,2 milioane de locuitori, cat are Capitala potrivit Evidentei Informatizate a Persoanei, ar avea de suferit daca seismul se va petrece in jurul orei 21.00. In schimb, daca se va produce la pranz, numarul victimelor s-ar injumatati. Actul specifica si zonele care se vor inunda in cazul ruperii unuia dintre barajele orasului.
1.000 de cladiri, avarii grave
Contrar opiniei generale, documentul precizeaza ca cele mai multe cladiri care se vor prabusi (40%) sunt cele cu un etaj. "Din cele 23.000, pot suferi avarii grave (gradul de avariere 5) aproximativ 1.000 cladiri, dintre care peste 10% sunt inalte. In jur de 4.100 cladiri pot suferi avarii la nivel de condamnare, dintre care 9% sunt cladiri inalte", se specifica in proiectul de hotarare. Potrivit actului, Centrul Istoric este cel mai expus in cazul unui cutremur puternic.
Viceprimarul Mircea Raicu precizeaza insa ca datele sunt relative: "Nimeni nu poate spune cu certitudine cate victime sau pagube vor fi, e o estimare".
Pe ordinea de zi a sedintei de consiliu de vineri mai e un proiect de hotarare, care prevede dotarea suplimentara a serviciilor din Bucuresti si Ilfov, care intervin in situatii de urgenta. Potrivit lui Raicu, pompierii ar putea primi echipamente noi printr-un imprumut in valoare de zece milioane de euro.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii