Cum va evolua economia romaneasca: Optimism pentru viitorii cinci ani
Data publicarii: Astazi, 21-09-2009 | EconomieUltimul raport despre Romania al Business Monitor International aduce vesti optimiste. In urmatorii cinci ani, sectorul de retail va creste, la fel si economia sau avutia pe cap de locuitor.
Vanzarile in retailul romanesc vor creste cu 33% pana in 2013, la 54,5 miliarde de dolari, iar tara va consemna o crestere economica medie de 2% pe an in aceasta perioada, se arata intr-un raport al companiei Business Monitor International (BMI), publicat de agentia Reuters. Estimarile par optimiste in acest moment de criza. Insa BMI este un nume greu in industria de cercetare a pietei. Compania britanica furnizeaza informatii despre riscul de tara si piete la 400 dintre cele mai mari 500 de companii din lume, incluse in topul Global Fortune 500 companies.
In 2008, valoarea pietei locale de retail a fost de 40,8 miliarde de dolari, potrivit BMI. "Procesul de privatizare inceput in 1990 si castigarea statutului de membru UE in 2007 de catre Romania le-au permis retailerilor sa patrunda pe piata si sa inregistreze cresteri anuale ale vanzarilor de 6,4%", potrivit raportului BMI.
Sectorul de alimente si bauturi reprezenta anul trecut 56,1% din retailul romanesc. Peste cinci ani, acesta va reprezenta 66% din industria de vanzari cu amanuntul. Vanzarile de automobile aveau la nivelul lui 2008 o pondere de 11,5% in industria locala de retail, echivalentul a 4,71 miliarde de dolari. In 2013, ponderea segmentului auto va creste pana la 24,1%, respectiv 13,16 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste vanzarile de produse farmaceutice, acestea se ridicau anul trecut la 660 de milioane de dolari, avand o pondere in industria de retail de 1,6%. In 2013, livrarile de farmaceutice vor totaliza 1,6 miliarde de dolari, repectiv o pondere de 2,9%.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice