Banca britanica Lloyds ia in considerare retragerea din programul de garantii guvernamentale

Data publicarii: 19-09-2009 | International

Lloyds Banking Group Plc, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a anuntat pentru prima oara ca s-ar putea retrage din programul de sprijin guvernamental, in cadrul caruia sunt garantate active riscante in valoare de 260 miliarde lire (424 miliarde dolari), relateaza Bloomberg.

Lloyds discuta de asemenea cu Trezoreria si cu autoritatile de reglementare despre posibile schimbari in cadrul programului de protectie a activelor derulat de guvern, dupa ce conditiile din piata s-a ameliorat si performantele imprumuturilor au crescut, a anuntat banca.

"Toate posibilitatile raman deschise si, in cadrul acestui proces, Lloyds vrea sa se asigure ca orice posibile anternative la planul de salvare al guvernului ar fi in beneficiul actionarilor", a anuntat Lloyds.

Banca incearca sa-si reduca dependenta de guvern, dupa demisia presedintelui Victor Blank si dupa criticile primite din partea actionarilor in urma preluarii HBOS.

Lloyds nu a convins inca guvernul ca dispune de capitalul necesar modificarii acordului incheiat in martie, au declarat surse apropiate bancii pe 11 septembrie.

Conform termenilor acordului incheiat in urma cu sase luni, guvernul va asigura activele in schimbul unei taxe de 15,6 miliarde lire. Pentru a plati aceasta taxa, Lloyds va trebui sa ofere un nou pachet de actiuni guvernului, majorandu-i participatia de la 43 la 62%.

Lloyds ar trebui sa isi majoreze capitalul cu circa 25 miliarde lire pentru a obtine beneficii similare programului de garantii guvernamentale, a declarat Simon Maughan, analist in cadrul MF Global Securities.

Acesta sustine ca ideea unei retrageri totale a Lloyds din planul de garantii este nerealista. "De ce ar simplifica guvernul testele bancare de stres si de ce ar majora riscurile la care se expun contribuabilii pentru Lloyds?", a mai spus el.

Lloyds vrea sa-si reduca dependenta de guvern si pentru ca Uniunea Europeana, invocand regulile ajutoarelor de stat, ar putea constrange banca sa vanda active sau filiale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: