Webstock 2009: Hi5-ul este OTV-ul Internetului romanesc
Data publicarii: 18-09-2009 | MediaLiderii de opinie se dau pe Twitter, cei care vor sa isi tina prietenii aproape, au firele legate la Facebook. Pe Hi5 se aduna, in schimb, cocalarii Romaniei.
Este distinctia intre utilizatorii de social media pe care o face Adina Madularea de la Daedalus Millward Brown inca din startul editiei din acest an Webstock, o conferinta care analizeaza tendintele din mediul online autohton. Reprezentantul Daedalus prezinta un studiu pe social media facul la nivel national.
Userii de Twitter sunt "early adopters, liderii de opinie, influentatorii, focusati pe social networking" spune Madularea, care competeaza ca twitteristii autohtoni sunt total diferiti de userii de Hi5. "Sunt mereu la curent, vor sa fie primii care vor sa afle lucruri, sunt orientati inspre realizarea de sine. Acestia nu cauta breaking news, ci vor sa gaseasca informatii din toate domeniile, vor sa isi rezolve probleme", le mai completeaza aceasta portretul utilizatorilor de Twitter.
Userii de Facebook, cealalta retea sociala cu mare priza la internauti in Romania, sunt ochi si urechi la ce spun userii de Twitter, insa sunt mai putin activi decat acestia (intra in retea cu precadere seara si in weekend). Sunt perceputi ca educati, young professionals, potrivit studiului Daedalus. "Acestia citesc bloguri, folosesc word of mouth atunci cand iau o decizie. Sunt focusati pe nevoia de apartenenta la un grup", ii descrie Madularea. Facebook este perceputa ca "reteaua care conteaza pentru mine, reteaua care imi respecta intimitatea, un instrument pentru managementul propriei imagini". Brandurile trebuie sa gaseasca solutii de a deveni prieteni cu utilizatorii de Facebook, indeamna Madularea.
Userii Hi5, o alta categorie raspandita in online-ul autohton, ii considera modele pe userii de Facebook, insa cred ca regulile de acolo sunt prea rigide. "Hi5-ul este OTV-ul Romaniei, in ochii specialistilor: locul cu cea mai mare audienta, insa de care lumea se fereste. Sunt considerati indecenti si superficiali", spune lucrurilor pe nume Madularea. Specialistul Daedalus avertizeaza, totusi, ca Hi5 poate fi pentru unii utilizatori un loc al nostalgiilor, unde regasesti prietenii din liceu.
Valorile retelelor sociale in ochii romanilor
- Twitter = realizare, dezvoltare
- Facebook = stabilitate, apartenenta
- Hi5 = orientare catre sine
Pentru companiile care vor sa se indrepte inspre o retea sau alta pentru a se promova, Madularea are cateva sfaturi: "Brandurile care ofera inovatie, statut, intelepciune, aleg Twitter. Cele care mizeaza pe ingrijire, apartenenta, protectie merg inspre Facebook. Brandurile care vorbesc despre rasfat personal, sexualitate, popular ar face bine sa intre pe Hi5".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii