Depozitarul Central deconteaza din 15 septembrie tranzactiile cu actiunile grupului OMV
Data publicarii: 17-09-2009 | BursaDepozitarul Central a inregistrat marti actiunile grupului austriac OMV in sistemul RoClear, investitorii putand astfel sa tranzactioneze astfel de titluri, pe pietele nereglementate de tip over the counter (OTC), a anuntat joi institutia.
"Acest fapt reprezinta o premiera pentru piata de capital din Romania, fiind primele instrumente financiare emise de o companie straina, listata pe o piata reglementata din Uniunea Europeana, dar care nu este prezenta si pe piata reglementata de la Bucuresti", se arata in comunicatul transmis de Depozitar.
Inregistrarea actiunilor OMV in sistemul Depozitarului Central a fost posibila datorita legaturilor transfrontaliere realizate cu depozitarele din 16 tari, printre care se afla si Austria. Potrivit Depozitarului, oparatiunea a fost realizata la cererea caselor de brokeraj, pentru tranzactionarea in afara sistemelor de tranzactionare, pe o piata de tip OTC.
Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a decontat tranzactii de circa 2,7 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an, in timp ce valoarea tranzactiilor decontate dupa compensare s-a cifrat la 694,2 milioane lei. Totodata, Depozitarul a gestionat peste 158,9 miliarde de instrumente financiare, in primele sase luni, avand in evidenta peste 9,44 milioane de detinatori.
In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.
Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii