Depozitarul Central deconteaza din 15 septembrie tranzactiile cu actiunile grupului OMV
Data publicarii: 17-09-2009 | BursaDepozitarul Central a inregistrat marti actiunile grupului austriac OMV in sistemul RoClear, investitorii putand astfel sa tranzactioneze astfel de titluri, pe pietele nereglementate de tip over the counter (OTC), a anuntat joi institutia.
"Acest fapt reprezinta o premiera pentru piata de capital din Romania, fiind primele instrumente financiare emise de o companie straina, listata pe o piata reglementata din Uniunea Europeana, dar care nu este prezenta si pe piata reglementata de la Bucuresti", se arata in comunicatul transmis de Depozitar.
Inregistrarea actiunilor OMV in sistemul Depozitarului Central a fost posibila datorita legaturilor transfrontaliere realizate cu depozitarele din 16 tari, printre care se afla si Austria. Potrivit Depozitarului, oparatiunea a fost realizata la cererea caselor de brokeraj, pentru tranzactionarea in afara sistemelor de tranzactionare, pe o piata de tip OTC.
Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a decontat tranzactii de circa 2,7 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an, in timp ce valoarea tranzactiilor decontate dupa compensare s-a cifrat la 694,2 milioane lei. Totodata, Depozitarul a gestionat peste 158,9 miliarde de instrumente financiare, in primele sase luni, avand in evidenta peste 9,44 milioane de detinatori.
In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.
Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice