Multinationalele pregatesc cresteri salariale pentru 2010
Data publicarii: 17-09-2009 | HR/CariereAproape 90% dintre companiile multina-tionale de pe piata locala estimeaza pentru anul viitor o medie de crestere a salariilor de 7%, cu doua procente peste majorarile prognozate de companiile din tarile din regiune, potrivit studiului salarial realizat de compania de consultanta Mercer.
"Majori-tatea companiilor de pe piata romaneasca estimeaza cresteri salariale de 7%, mai mari decat firmele din tarile din regiune, unde estimarile se situeaza sub 5%. Estimarile sunt bazate pe bugetele create de organizatii in acest moment, pentru urmatorii ani", declara Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam, partener local al Mercer.
Aceasta mai spune ca estimarile pentru cresterile salariale sunt bazate pe criterii de performanta individuala, performanta companiei, inflatie si pozitie in grila salariala.
"Maririle de salarii bugetate pentru anul viitor nu au legatura cu diferentele de curs valutar. Salariile celor mai multe companii sunt stabilite, respectiv negociate in RON. In ciuda faptului ca impactul cursului valutar a fost unul puternic in prima parte a anului, doar o mica parte dintre companii a actionat in functie de acest factor, dar tot luat in calcul impreuna cu ceilalti factori mentionati mai sus", explica Datki.
Cele mai mari cresteri, de pana la 9%, au fost estimate de firmele din FMCG, agribusiness, retail si distributie. Firmele care vor opera cele mai mici cresteri de salarii pentru 2010 activeaza in domeniile drastic afectate de criza economica - sectorul financiar-bancar si cel imobiliar. De asemenea, com-paniile din IT au raportat cresteri mo-deste de salarii pentru anul viitor.
"Doar 10% dintre organizatii au spus ca nu vor modifica in niciun fel salariile in cursul anu-lui urmator. Procentajul este unul simtitor mai mic decat cel de anul acesta, cand mai mult de 30% dintre companii au renuntat la modificari salariale, pe fondul crizei economice", adauga Datki.
Cele mai mari cresteri salariale din acest an au fost raportate de angajatorii din FMCG, de 11%, cu patru procente peste media de crestere inregistrata la nivelul tuturor industriilor, iar cele mai mici procente au fost raportate de sectorul bancar si productie, intre 0% si 6%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice