Bulgaria vrea sa adere la zona euro pana in 2013
Data publicarii: 17-09-2009 | InternationalBulgaria a fixat 2013, anul in care expira mandatul noului guvern de centru-dreapta, ca tinta pentru adoptarea monedei europene, a anuntat ministrul de finante Simeon Djankov, citat de Novinite.
"Obiectivul principal al mandatului meu este aderarea la zona euro", a declarat intr-o conferinta de presa Djankov, care detine si functia de vice-premier al Bulgariei, adaugand ca este optimist in legatura cu aderarea.
Noul guvern bulgar de centru-dreapta vrea sa aplice in noiembrie pentru intrarea in mecanismul european ERM-2, anticamera zonei euro, ce presupune un test de stabilitate valutara pe o perioada de doi ani, inainte ca tara sa poata renunta la leva si sa treaca la euro.
Intrarea in mecanismul ERM-2 ar aduce Bulgaria mai aproape de zona euro si de protectia Bancii Centrale Europene (BCE), insa este conditionata de capacitatea noului guvern de a redobandi increderea oficialilor de la Bruxelles.
Leva este deja legata la cursul euro, la un nivel de 1,9558 leva/euro. Intrarea in ERM-2 ar putea permite levei sa fluctueze cu pana la 15% fata de un curs fix, dar banca centrala a anuntat ca va mentine moneda strans legata de cursul euro pe perioada celor doi ani.
Intrarea Bulgariei in zona euro, programata initial pentru 2010, fusese amanata pentru 2012-2013. Expertii sustin ca aderarea este conditionata de pastrarea prudentei fiscale si de mentinerea inflatiei la un nivel scazut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii