Romanii isi aleg creditele dupa marimea si stabilitatea ratei lunare
Data publicarii: 16-09-2009 | Finante-BanciRomanii decid sa contracteze un imprumut in primul rand in functie de marimea ratei lunare si de siguranta ca aceasta nu va creste. In aceste conditii, doua treimi dintre clientii institutiilor de credit au preferat produsele in lei si doar 13,4% pe cele in valuta.
Romanii care reusesc sa economiseasca au contractat credite intr-o proportie mult mai mare decat cei care nu pun bani deoparte. "Acest lucru reflecta pe de o parte insuficienta stocului de economii necesar indeplinirii obiectivului propus, cum ar fi, de exemplu, cumpararea unui apartament, iar pe de alta, accesul mai greu al celor care nu economisesc la anumite tipuri de credite", explica Mihai Copaciu, economist in cadrul BNR.
Acesta subliniaza ca dificultatile in obtinerea unor anumite tipuri de imprumuturi sunt cauzate tocmai de lipsa unei garantii care sa acopere investitia dorita.
La venituri mari, imprumuturi in valuta
Principalele criterii pe care romanii le au in vedere cand decid sa contracteze un credit sunt marimea ratei lunare si siguranta ca aceasta nu va creste, se arata in studiul "Trasaturi ale economisirii populatiei in Romania", realizat de Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE). Pe o scala de la 1 la 5, aceste doua criterii au primit nota 4,45. Consumatorii de imprumuturi mai iau in calcul durata creditului - criteriu notat cu 4,41, costul total al acestuia in momentul accesarii lui (dobanda plus comisioane) - 4,4, suma maxima ce poate fi imprumutata - 4,25 si garantiile cerute de banca - 4,21.
Astfel, in baza acestor calcule, 76% dintre cei care au contractat credite le-au preferat pe cele in moneda nationala, 13,4% pe cele in devize straine si 5,8% s-au imprumutat atat in lei, cat si in valuta. Comportamentul romanilor in materie de creditare arata ca acele gospodarii care obtin venituri mai mari au contractat si cele mai mari imprumuturi in valuta. Astfel, 27,7% dintre cei care castiga peste 2.500 de lei au preferat imprumuturile in devize straine. De altfel, creditele in valuta au fost utilizate pentru achizitia de bunuri imobiliare si automobile intr-o proportie net superioara mediei.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice