Bulgarii ne dau clasa - garsoniera la 10.000 euro
Data publicarii: 15-09-2009 | ImobiliareDespre faptul ca preturile din sectorul imobiliar romanesc sunt foarte ridicate s-a discutat indelung, iar calitatea serviciilor oferite ramane destul de scazuta. Situatia nu este diferita nici in cazul apartamentelor de pe litoralul romanesc. Exista si preturi mai scazute pe litoralul Marii Negre, insa pentru a le gasi trebuie trecuta granita la vecinii nostri. Iata insa, ca o companie bulgareasca reuseste sa mentina preturi atat de mici care, privite de romanul sceptic, prin comparatie cu ceea ce ofera piata din Romania, par neverosimile. Cu toate acestea, ele sunt reale, deja cumparatori romani incep sa vada avantajele acestor investitii si sa migreze catre case de vacanta pe litoralul bulgaresc.
Apartamente in complexuri rezidentiale inchise cu multe facilitati
Ce se poate cumpara cu aproape 10.000 euro in Romania? O masina, in niciun caz o casa. Compania Tabiti S.R.L. prezinta insa pietei romanesti o serie de oferte de apartamente pe litoralul bulgaresc cu preturi pornind de la 9.750 in complexuri imobiliare inchise. Astfel, cu acesti bani se poate achizitiona o garsoniera de 25 mp, intr-un complex rezidential inchis situat la aproximativ 4 km. de litoralul bulgaresc, statiunea Sunny Beach. In mod surprinzator. Pe langa siguranta oferita de faptul ca apartamentul este situat intr-un complex rezidential inchis, sunt oferite si o serie de alte facilitati precum piscina interioara, terenuri golf, tenis. Complexul detine si centru comercial, Spa, salon de frumusete, restaurante si supermarket-uri, precum si alte facilitati. Este prevazut si un mijloc de transport catre Sunny Beach.
Vacante pe litoralul bulgaresc
Ofertele nu se limiteaza insa la complexul rezidential mentionat. Oferta imobiliara include si apartamente situate in Balchik, Nisipurile de Aur, Kavarna, Varna, Byala, Sveti Vlas, Elenite, Bansko, Borovets si altele.
Oferta prezentata la Targul National Imobiliar (TNI), conform site-ului oficial al targului, arata ca exista aproximativ 10.000 de unitati locative, dintre care disponibile sunt 4.000 de unitati, apartamente si garsoniere constructie noua, vile si case de vacanta. Pretul pe metru patrat oferit porneste de la 390 euro, cel mai ridicat fiind de 3.000 euro. Apartamentele cu doua camere pornesc de la 18.330 euro, la 47 mp, cele cu 3 camere de la 25.350 la 65 mp. O vila cu doua dormitoare porneste de la 59.500 euro, avand o suprafata de 134 mp.
Volcova: Preturile de pe piata romaneasca nu sunt reale
Mentionand diferenta dintre preturile romanesti si cele de pe litoralul bulgaresc, Oxana Volcova, directorul de Vanzari pentru Romania al companiei, a precizat ca preturile sunt obisnuite la nivel de Bulgaria, dezvoltatorii cunoscand diferentele de preturi, dar conditiile sunt impuse de piata. "Preturile sunt mai mari pentru ca asa le pun, dar nu sunt reale", a adaugat directorul de vanzari.
O alta ipoteza oferita ar fi aceea ca preturile mari sunt dictate de serviciile romanesti, care sunt mult mai costisitoare decat in Bulgaria. Criza economica a afectat sectorul imobiliar romanesc, proiectele de constructii au fost mai putine in Romania. In Bulgaria insa dezvoltatorii au continuat sa construiasca, oferind in schimb pentru a atrage clientii discount-uri mari, de pana la 40% chiar. Acest lucru a dus la mentinerea unei concurente mai mari, slaba pe piata romaneasca.
Profilul apartamentului cumparat de roman: ieftin si cat mai bun
Daca in urma cu un an-doi, clientii care cumparau apartamente bulgaresti proveneau din Rusia sau Marea Britanie, in ultimul timp din ce in ce mai multi romani incep sa fie interesati de apartamente pe litoralul bulgaresc. Desi vinde de abia un an si jumatate pe piata romaneasca, compania a avut deja in jur de 300-400 de romani cumparatori. Cumparatorii romani sunt atat de pe teritoriul romanesc, cat si romani care traiesc in alte tari, precum Franta sau Marea Britanie.
Conform Oxanei Volcova, clientii romani cumpara in general pentru a avea un loc unde sa-si petreaca vacanta. Acestia prefera apartamentele mai ieftine, de pana la 40.000 euro. Ei opteaza in general pentru apartamente situate in complex rezidential inchis si prefera sa fie cat mai aproape de plaja. De asemenea, intre apartamente mobilate si utilate si cele care au doar finisaje, romanii opteaza mai degraba pentru primele, pentru a fi scutiti sa mai depuna ulterior eforturi pentru cautarea mobilei.
Alte costuri
Preturile apartamentelor, dupa cum am spus mai sus, incep de la 10.000 euro. Odata cumparat un astfel de apartament, proprietarul va plati o taxa lunara de intretinere a complexului, care variaza intre 5-12 euro/mp in functie de facilitatile existente in complex si de suprafata apartamentului. Per total se ajunge la o suma de aproximativ 400 euro, care este folosita pentru intretinerea spatiului folosit in comun, electricitate, intretinerea zonelor verzi. Pe langa aceasta taxa de intretinere, costurile generate de consumul de apa, electricitate nu sunt nici ele foarte ridicate, ajungand la aproximativ 20 euro/luna.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice