Politistii au tradus codul hotilor din bancomate
Data publicarii: 15-09-2009 | ActualitateIn limbajul secret al spargatorilor, "varza 1, 2 sau 3" arata cat de greu se poate goli aparatul, iar "manevra" este semnalul ca infractorii ar putea fi depistati. Liderul celei mai mari bande de spargatori de bancomate, taximetristul Ciprian Anoca, a castigat un milion de lei in urma a cel putin sapte spargeri, sustin procurorii.
Gasca condusa de brasoveanul Ciprian Anoca (28 de ani) este cea mai bine organizata retea de spargatori de bancomate din Romania, spun procurorii DIICOT.
In perioada 2007-2009, cei noua membri au taiat cu flexul sapte bancomate fara camere de supraveghere si senzori de miscare, din primarii, camine culturale si cladiri dezafectate din judetele Timis, Buzau, Maramures, Teleorman si Mures.
Procurorii ii banuiesc de alte 20 de spargeri. Loviturile aveau loc noaptea, dupa un filaj de cateva zile, ponturile fiind oferite de angajatii unor banci din Bucuresti. Anoca supraveghea si coordona fiecare lovitura de la distanta, dirijand fiecare miscare a celor noua membri ai trupei, care ascultau orbeste de tanarul de 28 de ani.
Coduri in conferinte multi-party
In timpul fiecarei lovituri, grupul comunica prin conferinta telefonica tip multi-party. Convorbirile au fost interceptate de SRI. Membrii retelei foloseau un limbaj codat, pentru ca anchetatorii sa nu-i inteleaga.
Bancomatele erau numite "verisori", "alea" si "femei". Cand discutau despre spargerea bancomatului, gasca spunea ca merge la "fotbal" sau ca "lasam unditele in balta", iar "gala" era noaptea in care urmau sa sparga bancomatul.
K1 cu bancomatele
"K1" sau "judo" era codul folosit pentru munca de distrugere a bancomatului si obtinerea casetelor, iar "varza 1, 2, sau 3" era elementul de risc cu care era cotata fiecare spargere, potrivit anchetatorilor.
"Piramida" era termenul folosit atunci cand incercau sa loveasca doua bancomate intr-o singura noapte, iar "ochi pavazat" erau camerele de supraveghere. Daca ATM-ul nu putea fi spart, mesajul era ca "nu este bun de munca".
Politistii erau "extraterestrii"
"Albastrii" si "extraterestrii" erau numele de cod pentru politisti, iar "OZN-uri" sau "Loganescovici" erau folosite pentru masinile de politie. In ultimele convorbiri ale sefului retelei, interceptate de SRI la 29 martie, in timp ce polistii i-au prins cum taiau cu flexul un bancomat din localitatea Balcani-Frumoasa (Bacau), nu exista nici urma de metafore: "Vine politia, frate! Adunati. Sa-mi bag...! Vine Politia. Ne-a prins, ba! Adunati!", a spus Anoca.
El si alti patru spargatori sunt din martie in arestul Politiei Timis, iar patru persoane sunt cercetate in libertate. Toti sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, talharie si spalare de bani.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice